30. december

30. decembra 1787 se je rodil ruski pomorski častnik Otto von Kotzebue, ki je trikrat obplul Zemljo ter odkril tudi zaliv Kotzebue ob zahodni obali Aljaske.

Objavljeno
29. december 2006 23.01
Posodobljeno
29. december 2006 19.36
Otto von Kotzebue
30. decembra 1787 se je rodil ruski pomorski častnik Otto von Kotzebue, trikrat je obplul Zemljo, kartiral večino aljaške obale ter odkril in poimenoval zaliv Kotzebue ob zahodni obali Aljaske ter več otokov v Družbeni in Maršalovi otoški skupini v Tihem oceanu.

Kotzebue, ki je bil sicer sin znamenitega nemškega dramatika Augusta von Kotzebueja, se je pri šestnajstih letih kot spremljevalec odpravil na prvo rusko pomorsko odpravo okrog sveta, ki je trajala od 1803 do 1806. Devet let pozneje se je kot vodja lastne odprave namenil odkrivat Oceanijo.

V južni Pacifik je zaplul mimo rta Horn ter spotoma obiskal Velikonočni otok in številne polinezijske otoke v arhipelagu Tuamotu. Med kartiranjem aljaške obale je odkril in poimenoval zaliv Kotzebue. Ker mu po arktični strani mimo Azije ni uspelo odpluti v Atlantik, se je v Rusijo vrnil mimo Maršalovih otokov. Avgusta 1818 je končno zaplul v ustje reke Neve pri St. Petersburgu.

Med tretjo plovbo okrog sveta, ki je trajala od 1823 do 1826, je v južni Pacifik spet zaplul mimo rta Horn ter obiskal Družbene otoke in polotok Kamčatka v Sibiriji. Popotovanja je opisal tudi v dveh odmevnih knjigah.

Dogodki na današnji dan:

1849 Izdane so bile deželne ustave za Koroško, Kranjsko in Štajersko.

1865 Rodil se je britanski pisatelj Rudyard Kipling, ki je snov za svoja dela jemal iz angleško-indijskega družbenega življenja in britanske trgovske mornarice (umrl 1936).

1884 Rodil se je japonski vojak in državnik Tojo Hideki, eden najbolj zagrizenih japonskih militaristov, ki je Japonsko vodil med drugo svetovno vojno in bil po njej usmrčen kot vojni zločinec (umrl 1948).

1916 V Petrogradu so plemiški zarotniki umorili sibirskega meniha in pustolovca Grigorija Jefimoviča Rasputina. Kot zdravilec si je utrl pot na carski dvor, ko je hemofilije ozdravil prestolonaslednika (rojen 1872).

1918 Da bi slovenska Narodna vlada preprečila odliv kapitala v tujino, je ukazala postaviti pod državni nadzor ali sekvester vsa podjetja, stavbe in zemljišča v lasti tujcev.

1947 Slovenska vlada je izdala odločbo o ustanovitvi Slovenske filharmonije.

1953 V Celovcu je bila ustanovljena slovenska Krščanska kulturna zveza.

1991 Razpadla je Demokratična opozicija Slovenije, DEMOS.