31. marec

31. marca 1729 se je rodil francoski igralec Lekain, ki ga je Voltaire imel za največjega trageda svojega časa.

Objavljeno
31. marec 2007 00.01
Posodobljeno
30. marec 2007 19.29
francoski igralec Henri-Louis Cain - Lekain
31. marca 1729 se je rodil francoski igralec Lekain, ki ga je Voltaire imel za največjega trageda svojega časa.

Lekain, v resnici se je imenoval Henri-Louis Cain, bi moral nadaljevati očetovo zlatarsko obrt, a ga je bolj zanimalo gledališče. Pogosto je obiskoval predstave v Comédie Française in leta 1748 začel uprizarjati amaterske igre, v katerih je nastopal v glavni vlogi. Eno od njih si je ogledal tudi Voltaire – bila mu je všeč, vendar ni storil ničesar, da bi opogumil mladega gledališkega navdušenca. Ker s tem Lekaina ni odvrnil od začrtane poti, se je odločil, da ga bo poučeval in ga finančno podprl. V Comédie Française je prvič nastopil leta 1754 kot Titus v Voltairovi tragediji Brutus.

Lekain je bil majhen in grd mož s hrapavim glasom, toda na odru je presegel svoje pomanjkljivosti in se izredno priljubil občinstvu. Največje uspehe je dosegel v Voltairovih igrah, predvsem kot Džingiskan v L'Orphelin de la Chine in v naslovni vlogi drame Tancréde. Med drugim si je prizadeval, da bi reformiral gledališke kostume, kot Voltairov učenec pa se je uspešno zavzemal tudi za bolj realistično scenografijo.

Dogodki na današnji dan:

1596 Rodil se je francoski filozof in matematik Rene Descartes, ki je ovrgel sholastiko in utemeljil novoveško filozofijo (umrl 1650).

1732 Rodil se je avstrijski skladatelj Joseph Haydn, poleg Mozarta in Beethovna tretji velikan dunajske klasike (umrl 1809).

1914 Rodil se je mehiški pesnik, pisatelj in diplomat Octavio Paz, eden najpomembnejših latinskoameriških literatov druge polovice dvajsetega stoletja (umrl 1998).

1970 Umrl je sovjetski general Semjon Konstantinovič Timošenko, ki je veliko pripomogel k temu, da je Rdeča armada zdržala prve mesece vojne z Nemčijo (rojen 1895).

1980 Umrl je ameriški atlet Jesse Owens, zvezdnik olimpijskih iger v Berlinu leta 1936, ki je privržencem nacizma dokazal, da so nebelci lahko prav tako uspešni v športu (rojen 1913).