4. april

Na današnji dan leta 1536 je umrl beneški zgodovinar Marino Sanudo, čigar delo Diarii (Dnevniki) je dragocen vir za proučevanje življenja njegovega časa. Zbral je tudi veliko rokopisov, redkih knjig, zemljevidov in etnografskih risb.

Objavljeno
04. april 2007 00.01
Posodobljeno
03. april 2007 20.40
Leta 188 se je rodil rimski cesar Karakala (umrl 217)
4. aprila 1536 je umrl beneški zgodovinar Marino Sanudo, čigar delo Diarii (Dnevniki) je dragocen vir za proučevanje življenja njegovega časa. Zbral je tudi veliko rokopisov, redkih knjig, zemljevidov in etnografskih risb.

Sanudo, ki se je rodil junija 1466, je bil sin beneškega senatorja Leonarda Sanuda. Pri osmih letih je osirotel in ker je bil njegov varuh slab gospodar, je kmalu izgubil vse premoženje in več let živel v pomanjkanju.

Leta 1483 je spremljal bratranca Maria na inkvizitorski poti po Istri in kopenskih pokrajinah Beneške republike. Povsod, kamor sta prišla, je iskal učene može, brskal po knjižnicah in kopiral napise. Rezultat tega potovanja sta bili deli Itinerario per la terraferma veneziana (Potopis o beneškem kopnem) in zbirka latinskih napisov. Čeprav je bila zakonita meja za vstop v beneški veliki svet starost petindvajset let, je bil zaradi svojih dosežkov že pri dvajsetih izvoljen za njegovega člana, leta 1498 pa je postal senator.

Zapisoval si je vse, kar se je dogajalo ali je bilo izrečeno na sejah sveta, in si pridobil dovoljenje za proučevanje skrivnih državnih arhivov. Zbral je tudi imenitno knjižnico z veliko rokopisi ter beneškimi in tujimi kronikami. Med njimi je bila znamenita Altinska kronika, temelj za proučevanje zgodnjega obdobja beneške republike. Leta 1531 mu je beneški senat podelil pokojnino 150 dukatov na leto, s katero je lahko nadaljeval svoje delo kronista. Rezultat je bila zbirka Diarii, ki je obsegala 58 zvezkov s približno 40.000 na gosto popisanimi stranmi, obravnavala pa beneško zgodovino med januarjem 1496 in septembrom 1533. Zaradi tedaj živahnih vezi Beneške republike z vso Evropo in Sredozemljem je delo dragocen vir tudi za zgodovinarje iz drugih držav.

Poleg omenjenih dveh del je napisal še več pomembnih drugih. Med njimi sta I commentarii della guerra di Ferrara (Komentarji o vojni s Ferraro), v katerem je opisal vojno med Benetkami in ferrarskim vojvodo Ercolejem d'Este, ter La spedizione di Carlo VIII. (Odprava Karla VIII.) o vdorih francoskega kralja Karla VIII. na Apeninski polotok. Zgodbo je privedel do leta 1495.

Dogodki na današnji dan:

188 Rodil se je rimski cesar Karakala (umrl 217).

1643 Umrl je nizozemski teolog Simon Episcopus, ki je sistematiziral arminianizem, liberalni odgovor na kalvinistično doktrino o predestinaciji (rojen 1583).

1861 Umrl je avstrijski politik grof Anton Kolowrat, dolgoletni avstrijski notranji minister in največji politični nasprotnik kneza Metternicha (rojen 1778).

1915 Rodil se je ameriški kitarist in pevec bluesa Muddy Waters, eden glavnih akterjev pri nastanku glasbenega sloga rhythm-and-blues (umrl 1983).

1932 Rodil se je sovjetski filmski režiser Andrej Tarkovski, ki so ga na Zahodu zelo spoštovali, doma pa cenzurirali (umrl 1986).

1949 V Washingtonu je bila ustanovljena zveza Nato.

1968 V Memphisu je bil umorjen ameriški borec za državljanske pravice črncev Martin Luther King (rojen 1929).