4. oktober - svetovni dan varstva živali

Danes obeležujemo svetovni dan varstva živali, ki so ga leta 1931 določili na kongresu ekologov. Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana na Gmajnicah odpira svoja vrata vsem prijateljem živali.

Objavljeno
04. oktober 2009 10.36
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Danes obeležujemo svetovni dan varstva živali, ki so ga leta 1931 določili na kongresu ekologov. Ta datum so izbrali, ker na ta dan goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos človeka do okolja in živali. Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana na Gmajnicah odpira svoja vrata vsem prijateljem živali.

 

V ljubljanskem zavetišču za zapuščene živali na Gmajnicah tako vabijo vse ljubitelje živali, da si ogledajo zavetišče, sprehodijo psa ali posvojijo katero od njihovih mačk oziroma psov.

 

V zavetišču so namreč prepričani, da sprehajanje in socializacija psov pomembno prispeva k dobremu počutju živali in poveča verjetnost posvojitve. Kako pravilno sprehajati psa, so razložili, poučili in pokazali inštruktorji pasje šole Pasji center. Pse je mogoče tudi peljati na sprehod.

 

Letošnji dan živali so v zavetišču na Gmajnicah posebej posvetili problematiki mačk. Letos so v zavetišče sprejeli in oskrbeli že 1600 mačk, kar je 300 mačk več kot v letu 2008 in največ doslej. Vedno več mačk je zapuščenih, zlasti tudi nebogljenih sesnih mladičev, veliko za vedno izgubljenih in ogromno obsojenih na življenje na ulici.

 

Vodstvo zavetišča poziva tudi k odgovornejšemu odnosu do živali. "Presunjeni smo nad številom zavrženih nebogljenih mačjih mladičev in krutostjo nekaterih imetnikov mačk," pove strokovni vodja Barbara Mihelič.

 

Vodja zavetišča Marko Oman pa meni, da največ lahko k reševanju mačje problematike naredimo z doslednim preprečevanjem neželenih rojstev. "Žalostno je, da se za mačke odločajo ljudje, ki jim je škoda denarja za kastracijo ali sterilizacijo in namesto tega mladiče raje neusmiljeno zavržejo," pravi Oman.

 

"Čeprav je zavetišče letos lahko sprejelo skoraj vse prinesene zavržene mladiče, pa je zmogljivost zavetišča omejena predvsem z možnostjo oddaje mačk novim posvojiteljem," opozarja direktorica Zdenka Ban Fischinger.

 

Zavetišče je vedno polno zasedeno, zato ljubljanski župan Zoran Janković ob svetovnem dnevu živali vse meščane prosi, da si v primeru, ko se odločajo za novega psa ali mačko, prednostno odločijo za posvojitev živali iz zavetišča in tako najdejo novega hišnega ljubljenčka.

 

Vse tiste, ki bi radi pomagali in storili nekaj v korist vsem tem mačkam oziroma ste lastnik mačke in želite preprečiti izgubo svoje ljubljenke, pridite v zavetišču, kjer bodo ob 14. uri govorili o težavah pri mačkah, pokazali reševanje zavrženih mladičev in kako lahko tudi sami prispevate k reševanju mačje problematike v najširšem smislu. Predstavili bodo pomen sterilizacije oziroma kastracije mačk in prednosti mikročipiranja.

 

Dan živali je v praksi prerasel kar v teden živali. Zato se prizadevanjem ljubljanskega zavetišča pridružujejo in jo podpirajo tudi vse veterinarske organizacije v Ljubljani in okolici, ki bodo od 6. do vključno 10. oktobra ob kastraciji oziroma sterilizaciji mačke, te brezplačno mikročipirale in vpisale v centralni register.

 

Zveza ekoloških gibanj Slovenije - ZEG, nevladna okoljska organizacija pa ob svetovnem dnevu varstva živali s sloganom "Živali nas učijo strpnosti in brezpogojne ljubezni", ponovno daje pobudo državnemu zboru in vladi za ustanovitev vsedržavnega Sveta za zaščito živali in njihovih biotopov in pripravi odloka ter študije o stanju (ne)gradnje slovenskih cestnih, železniških prehodov in podhodov za gozdno divjad.