5. marec

Na današnji dan leta 1887 se je v Rio de Janeiru rodil brazilski glasbenik Heitor Villa-Lobos, eden najvplivnejših latinskoameriških skladateljev dvajsetega stoletja,

Objavljeno
04. marec 2007 23.01
Posodobljeno
04. marec 2007 19.11
Heitor Villa-Lobos
5. marca 1887 se je v Rio de Janeiru rodil brazilski glasbenik Heitor Villa-Lobos, eden najvplivnejših latinskoameriških skladateljev dvajsetega stoletja, ki je v svojih delih združeval melodiko in ritmične elemente brazilskih domačinov z zahodno klasično glasbo od Bacha do Puccinija.

Kot mlad čelist je leta 1905 začel raziskovati brazilsko ljudsko glasbo. Ker je njegova mati temu nasprotovala, je odšel od doma in postal potujoči glasbenik – na čelu in kitari je igral popularno glasbo in hkrati v svoje skladbe vnašal značilnosti brazilske ljudske glasbe. Po vrnitvi v Rio je postal član nacionalnega inštituta za glasbo, vendar je kmalu spet odpotoval, tokrat v severno brazilsko pokrajino Bahia in tri leta proučeval tamkajšnjo glasbo.

V Rio se je vrnil z veliko zbirko rokopisov in odličnim poznavanjem afro-brazilske glasbe, študiral pa je tudi Bacha, Wagnerja, Puccinija in druge skladatelje, ki so močno vplivali na njegov glasbeni slog. Pomembno spodbudo mu je prineslo leto 1915, ko so začeli njegovo glasbo objavljati. Bil je zelo plodovit skladatelj, saj mu pripisujejo okrog dva tisoč del. Pri dvaintridesetih letih je spoznal pianista Arturja Rubinsteina in ta mu je z izvajanjem njegovih skladb prinesel mednarodno priznanje. Leta 1930 so mu zaupali skrb za glasbeno izobraževanje v São Paulu in dve leti pozneje še v vsej Braziliji. Leta 1942 je ustanovil šolo za pevce popularne glasbe, tri leta pozneje pa tudi brazilsko glasbeno akademijo. Hkrati je nastopal po vsem svetu, saj je bil zelo cenjen tudi kot dirigent.

Villa-Lobos je pisal opere, balete, simfonije, koncerte, simfonične suite in solistične skladbe. Na njegov slog so vplivali predvsem Bach, francoski skladatelji in Wagner, obogatil pa ga je še z izvirno rabo brazilskih tolkal in ritmov. Eno njegovih najznačilnejših del je Bachianas brasileiras, zbirka devetih suit za različne inštrumentalne in vokalne skupine, v kateri je Bachove kontrapunktne tehnike združil s temami brazilskega izvora.

Dogodki na današnji dan:

1512 Rodil se je flamski kartograf Gerardus Mercator, ki je izdelal Mercatorjevo projekcijo geografske karte in za zbirko zemljevidov prvi uporabil izraz atlas (umrl 1594).

1717 V Parizu je umrl francoski diplomat François de Callières (rojen 1645), čigar knjiga De la manière de négocier avec les souverains iz leta 1716 je dolgo veljala za uvod v umetnost diplomacije.

1827
Umrl je italijanski fizik Alessandro Volta, ki je izumil električno baterijo, prvi vir enosmernega toka (rojen 1745).

1870 Rodila se je nemška revolucionarka Rosa Luxemburg (umrla 1919).

1922 Rodil se je italijanski pesnik, pisatelj in filmski režiser Pier Paolo Pasolini (umrl 1975).

1946 Nekdanji britanski ministrski predsednik Winston Churchill je med govorom v Fultonu v zvezi s hladno vojno prvič uporabil izraz železna zavesa.