6. marec

Na današnji dan leta 1994 je v Atenah umrla grška igralka in politična aktivistka Melina Mercouri, ki je leta 1981 postala tudi ministrica za kulturo v prvi grški socialistični vladi.

Objavljeno
05. marec 2007 23.01
Posodobljeno
05. marec 2007 20.54
Melina Mercouri
6. marca 1994 je v Atenah umrla grška igralka in politična aktivistka Melina Mercouri, ki je leta 1981 postala tudi ministrica za kulturo v prvi grški socialistični vladi.

Rodila se je v družini uglednih politikov. Diplomirala je na dramski šoli in pri dvajsetih letih odigrala svojo prvo vlogo Lavinije v Elektri v črnini Eugena O'Neila. Najuspešnejša je bila kot Blanche v drami Tramvaj Poželenje in dobrosrčna prostitutka v filmu Nikoli v nedeljo iz leta 1960. S slednjim si je pridobila mednarodni sloves, ki ji je prišel prav tudi pri politični dejavnosti. S politiko se je začela ukvarjati, ker je bila zgrožena nad vojaškim državnim udarom, ki je leta 1967 povzdignil na oblast v Grčiji peščico polkovnikov.

Takrat, ko se je zgodil, je živela v tujini, saj je bila poročena z ameriškim filmskim režiserjem francoskega rodu Julesom Dassinom, ki je tudi režiral večino njenih filmov. Po udaru je v Evropi in ZDA pozivala k boju proti vojaški hunti in šla tako daleč, da ji je režim odvzel grško državljanstvo. Po padcu diktature leta 1974 se je vrnila v Grčijo in se pridružila panhelenskemu socialističnemu gibanju (Pasok).

Še istega leta je na volitvah neuspešno kandidirala za poslanko pirejskega okrožja, na prihodnjih volitvah leta 1977 pa je bila izvoljena v grški parlament. Ko je stranka Pasok leta 1981 zmagala na splošnih volitvah, ji je premier Andreas Papandreu zaupal mesto ministrice za kulturo. Med drugim je dosegla, da so Britanci vrnili Grčiji marmorne kipe, ki so jih leta 1806 odnesli z atenskega Partenona, povečala pa je tudi vladne subvencije umetnikom. Na položaju je ostala do leta 1989, ko so socialisti izgubili volitve, in ga znova zasedla leta 1993.

Dogodki na današnji dan

1475 V mestecu Caprese pri Arezu se je rodil italijanski umetnik visoke renesanse Michelangelo Buonarroti (umrl 1564).

1531 Umrl je španski vojak in kolonialni upravitelj Pedro Arias Davila – vodil je prvo špansko odpravo, ki je v novem svetu ustanovila stalne kolonije (rojen 1440).

1683 Umrl je italijanski arhitekt, duhovnik, matematik in teolog Guarino Guarini, čigar projekti in knjige o arhitekturi so bili pomemben vir za baročne arhitekte v srednji Evropi in severni Italiji (rojen 1624).

1714 Z mirom v Rastattu se je končala nasledstvena vojna med Avstrijo in Francijo za dediščino po zadnjem španskem Habsburžanu Karlu II. Avstrija se je odpovedala španski kroni v zameno za oblast nad Belgijo, Luksemburgom, Milanom, Mantovo, Neapljem in Sardinijo.

1836 Rodil se je slovenski pesnik in pisatelj Josip Stritar (umrl 1923).

1882 Srbski vojvoda Milan Obrenović se je imenoval za kralja.

1926 Rodil se je režiser Andrzej Wajda, vodilni mož t. i. poljske filmske šole, skupine ustvarjalcev, ki so v petdesetih letih dosegli mednarodno priznanje poljskega filma.

1930 Umrl je nemški admiral Alfred von Tirpitz (rojen 1849), ki je v letih pred prvo svetovno vojno ustanovil nemško vojno mornarico.