7. februar

Na današnji dan leta 1834 se je rodil argentinski pesnik in novinar Estanislao del Campo, avtor epa Fausto, enega največjih del gavčevskega pesništva.

Objavljeno
06. februar 2007 23.01
Posodobljeno
06. februar 2007 20.33
Estanislao del Campo
7. februarja 1834 se je rodil argentinski pesnik in novinar Estanislao del Campo, avtor epa Fausto, enega največjih del gavčevskega pesništva. Gavčevska literatura posnema t. i. payadas (balade), ki so jih v Argentini in Urugvaju ob spremljavi kitar tradicionalno prepevali potujoči pevci. Izraz je pozneje označeval južnoameriško književnost, ki je opisovala popotniški način življenja in filozofijo gavčev.

Gavčevsko izročilo, dolgo del južnoameriške ljudske književnosti, je postalo tema nekaterih najboljših pesmi romantičnega obdobja v 19. stoletju. Znane so zlasti tri pesmi Rafaela Obligada iz leta 1887 o legendarnem potujočem pevcu Santosu Vegi. V približno istem času je del Campo duhovito portretiral gavče v omenjenem posmehljivem epu Fausto. Gavči so imeli tudi veliko zaslug za krepitev nacionalne zavesti – tako jih obravnava Jose Fernandez v pesnitvi El gaucho Martin Fierro (1872).

Gavčevska literatura je v 19. stoletju dobila še prozno obliko. Eno izmed tovrstnih del je Facundo, ki govori o kulturnem nasprotju med podeželjem in mestom, napisal pa ga je Domingo Faustino Sarmiento leta 1845. Razkol med tradicionalnim in sodobnim je bil navdih za bogato književno ustvarjalnost, od otožnih del urugvajskega novelista Javierja de Viana in pikrih psiholoških portretov podeželanov urugvajskega pisatelja Carlosa Reylesa do preprostih humornih pripovedi Argentinca Benita Lyncha in epskih portretov prav tako Argentinca Ricarda Güiraldesa.

Dogodki na današnji dan:

1478 V Londonu se je rodil angleški državnik in humanist Thomas More. Leta 1535 so ga zaradi nasprotovanja kraljevi vlogi v Anglikanski cerkvi usmrtili. Njegovo najbolj znano delo je politično-filozofski roman Utopija, v katerem se je zavzemal za brezrazredno družbo.

1500 Rodil se je portugalski pomorščak João de Castro, ki je veliko prispeval k poznavanju navigacije in prvi zaznal odstopanje igle ladijskega kompasa, ki ga povzročijo železni predmeti (umrl 1548).

1812 Rodil se je angleški pisatelj Charles Dickens (umrl 1870).

1867 Habsburška monarhija je s sporazumom postala dvojna monarhija Avstro-Ogrska.

1872 Rodil se je grški pravnik in diplomat Nikolaos Sokrates Politis, velik zagovornik razorožitve in mirnega reševanja mednarodnih sporov (umrl 1942).