7. januar

Na današnji dan leta 1873 se je rodil ameriški kinematografski podjetnik Adolph Zukor, eden najbolj mogočnih producentov v zgodovini kinematografije.

Objavljeno
06. januar 2007 23.01
Posodobljeno
05. januar 2007 18.39
7. januarja 1873 se je rodil ameriški kinematografski podjetnik Adolph Zukor, eden najbolj mogočnih producentov v zgodovini kinematografije, ki je ustanovil vplivni filmski studio Famous Players-Paramount.

Zukor, ki se je pri petnajstih letih z Madžarske priselil v ZDA in si s krznarskim poslom ustvaril veliko premoženje, je v filmske vode vstopil leta 1903. Ena od najbolj trdoživih zmot v zgodovini filmske industrije je, da so bili možje, ki so jo ustvarili, obubožani mladi povzpetniki. Zukor to vsekakor ni bil. Leta 1903 je namreč že bil premožen pripadnik meščanskega razreda, ki je živel v ugledni nemško-judovski četrti New Yorka.

V filmsko industrijo je vstopil po zaslugi bratranca Maxa Goldsteina, ki ga je prosil za posojilo, ker je hotel odpreti salon z Edisonovimi aparati: fonografi, električnimi lučmi in gledalniki filmov. Zukor je Goldsteinu dal denar, vendar je vztrajal pri partnerskem odnosu. Posel je do leta 1912 prerasel v verigo salonov, vendar ga je Zukor zapustil, saj je kupil ameriške pravice za kinematografsko predvajanje britansko-francoskega filma La Reine Elisabeth (Kraljica Elizabeta), v katerem je blestela Sarah Bernhardt, in kot ekskluzivni distributer z njim veliko zaslužil. Potem se je domislil, da bi snemal filme, v katerih bi igrali znameniti broadwayski igralci. Ustanovil je podjetje Famous Players, ki se je pozneje razvilo v hollywoodski studio Paramount Pictures.

Zukor je bil eden prvih filmskih producentov, ki so se zavedeli potencialov zvezdniškega sistema in zato svojim igralcem plačevali velike honorarje. Drugi ključ do njegovega uspeha je bilo veliko število kinematografskih dvoran, ki jih je imel pod nadzorom. V njih so predvajali filme iz njegove produkcije, saj je v enem podjetju združil njihovo produkcijo, distribucijo in prikazovanje.

Dogodki na današnji dan:

1780 V Weimarju so odprli dramsko gledališče, ki je postalo eno najpomembnejših nemških gledališč.

1893 Umrl je slovenski fizik Jožef Stefan, edini Slovenec, ki je odkril kak temeljni fizikalni zakon narave, Stefanov zakon o toplotnem sevanju črnega telesa, ki je pomenil pomemben korak na poti k razumevanju sevanja črnega telesa, iz česar se je pozneje razvila kvantna teorija (rojen 1835).

1943 V New Yorku je umrl Nikola Tesla, ameriški izumitelj in znanstvenik srbskega rodu, ki se je največ ukvarjal z elektrotehniko in prenosom radijskih valov (rojen 1856).

1957 V Ljubljani je umrl arhitekt Jože Plečnik (rojen 1872).