8. marec

Na današnji dan leta 1913 se je rodil alžirski pisatelj in pedagog Mulud Feraun, ki je v svojih delih z veliko naklonjenostjo opisoval življenje Berberov.

Objavljeno
07. marec 2007 23.01
Posodobljeno
07. marec 2007 20.39
Carl
8. marca 1913 se je rodil alžirski pisatelj in pedagog Mulud Feraun, ki je v svojih delih z veliko naklonjenostjo opisoval življenje Berberov.

Kot sin posestnika je preživel mladost v pogorju Velike Kabilije. Ker je bil v osnovni šoli zelo uspešen, je lahko nadaljeval šolanje in postal učitelj. Podpiral je zahteve po alžirski neodvisnosti, vendar ni neposredno sodeloval v oboroženem uporu Alžircev. Zaradi svojih stališč si je nakopal sovraštvo francoskih kolonialistov in marca 1962 so ga nazadnje umorili.

V svojih delih opisuje življenje poljedelcev v Kabiliji. Roman Le Fils du pauvre (Revežev sin, 1950) je deloma avtobiografska zgodba o berberskem mladeniču, ki se bojuje z revščino in drugimi težavami, da bi se lahko šolal in osebno napredoval. V tem opisu preprostega življenja v alžirskih gorah je veliko plemenitega človeškega sočutja in ljubezni do družine in domače dežele. La Terre et le sang (Zemlja in kri, 1953) pripoveduje o priseljencu, čigar življenje v Franciji močno otežuje izključevanje njegovih ponosnih rojakov iz družbe.

Avtor se tu ukvarja tudi s konceptom »nif« (časti), temeljem vse tradicionalne morale in virom samospoštovanja, dostojanstva, ponosa in občutka pripadnost družbi. V delu Les Chemins qui montent (Poti, ki vodijo navzgor, 1957) bolj zagrenjeno obravnava odrekanje, upor in vztrajnost felaha (kmeta), ki se spopada z resničnostjo kolonialne družbe. Feraun se ukvarja tudi z mladimi v takšni družbi in zelo redkimi priložnostmi, ki so se jim ponudile za začetek drugačnega življenja. Vdanost kabilijski kulturi je bila očitna tudi v zbirki portretov in skic, prevodu kabilijske poezije devetnajstega stoletja v francoščino, in v njegovem dnevniku.

Dogodki na današnji dan:

1418 Umrl je beneški admiral Carlo Zeno, ki je z zmago nad Genovčani pri Chioggii leta 1380 spremenil razmerje sil v Sredozemlju v prid Benetk (rojen 1334).

1714 Rodil se je nemški skladatelj Carl Phillip Emanuel Bach, drugi sin Johanna Sebastiana Bacha in pomemben predstavnik zgodnje klasike (umrl 1788).

1787 Rodil se je nemški kirurg Karl Ferdinand von Gräfe, ki je prispeval k utemeljitvi sodobne plastične kirurgije (umrl 1840).

1856 Rodil se je italijanski skladatelj Ruggiero Leoncavallo (umrl 1919).

1868 Umrl je islandski pisatelj Jón Thortharson Thoroddsen, ki velja za očeta islandskega romana (rojen 1818/19).

1895 Rodila se je urugvajska pesnica Juana de Ibarbourou, ena najbolj znanih latinskoameriških pesnic (umrla 1979).

1906 Rodil se je švedski izumitelj Victor Hasselblad, ki je izdelal prvi serijski zrcalnorefleksni fotoaparat (umrl 1978).

1910 Udeleženke druge ženske konference v Københavnu so sklenile, da bo 8. marec mednarodni praznik žensk.

1916 S pobočij Mojstrovke se je utrgal plaz in pod seboj pokopal več sto ruskih ujetnikov in njihovih stražarjev, ki so gradili cesto čez Vršič. Na ta dogodek spominja lesena kapelica, ki so jo preživeli ujetniki zgradili ob cesti.