9. januar

9. januarja 1854 se je rodila Jeanette Jerome, mati britanskega državnika Winstona Churchilla, ki je takrat veljala za eno najlepših žensk in mela precej vpliva v najvišjih britanskih političnih krogih.

Objavljeno
09. januar 2007 00.00
Posodobljeno
08. januar 2007 19.58
Jennie Jerome alias Randolph Churchill
9. januarja 1854 se je rodila ameriška lepotica Jeanette (Jennie) Jerome, v zgodovini bolj znana kot lady Randolph Churchill, mati britanskega državnika Winstona Churchilla.

V mladosti je delala kot urednica pri neki reviji in veljala za eno najlepših žensk svojega časa. Leta 1874 se je na britanskem veleposlaništvu v Parizu poročila z lordom Randolphom Churchillom, tretjim sinom sedmega vojvode Marlboroughškega in imela z njim dva sinova, Winstona in Johna. Kot je bilo tedaj v navadi, je pri vzgoji sinov imela le omejeno vlogo in ju prepuščala predvsem varuškam, kot je bila Winstonova najljubša gospodična Everest. Kljub temu je Winston oboževal mater in ji iz šole pisal številna pisma, v katerih jo je prosil, naj ga obišče, vendar mu je željo le redkokdaj izpolnila. Ko je odrasel, sta postala dobra prijatelja in velika zaveznika – Winston jo je imel bolj za starejšo sestro kakor za mater.

Jeromova je imela precej vpliva v najvišjih britanskih družbenih in političnih krogih, kjer so jo zelo spoštovali. Veljala je za privlačno, prijetno, močno, inteligentno in duhovito žensko. Njeno družbo je menda cenila predvsem kraljica Aleksandra, čeprav je vedela, da se je zapletla v razmerje z njenim možem, kraljem Edvardom VII. Med drugimi ljubimci Jeromove sta bila najbolj znana britanski državnik češkega rodu grof Karel Kinsky in srbski kralj Milan I. Obrenović. Kljub številnim tudi na pol javnim razmerjem je vedno ostala z možem in mu veliko pomagala pri državniški karieri. Podobno je pozneje pomagala tudi sinu Winstonu.

Kot pravijo, menda ima zasluge tudi za nastanek znamenitega koktajla Manhattan. Med zabavo ob izvolitvi 28. newyorškega guvernerja Tildena je namreč naročila točaju, naj si izmisli novo pijačo in ta je zmešal viski, sladki vermut in grenčico. Koktajl je dobil ime po klubu Manhattan, v katerem je potekala zabava.

Dogodki na današnji dan:

1534 Umrl je nemški humanist in zgodovinar Johannes Turmair Aventinus, ki ga včasih imenujejo tudi bavarski Herodot (rojen 1477).

1789 V Mainzu so premierno uprizorili žaloigro Egmont, v kateri je Goetheju uspelo zgodovinsko snov iz nizozemske osvobodilne vojne prenesti na osebno raven.

1856 V Globokem pri Rimskih toplicah se je rodil slovenski pesnik balad in romanc, satirik in prvi ljubljanski mestni arhivar Anton Aškerc (umrl 1912).

1890 Rodil se je češki pisatelj znanstvene fantastike Karel Čapek (umrl 1938).

1902 Rodil se je španski duhovnik Josemaria Escriva de Balaguer, ki je leta 1928 ustanovil katoliško organizacijo Opus Dei (umrl 1975).

1908 Rodila se je francoska pisateljica in borka za pravice žensk Simone de Beauvoir (umrla 1986).

1917 Nemške podmornice so na severnem Atlantiku začele napadati antantne trgovske ladje.

1924 Rodil se je armenski režiser liričnih in vizualno močnih filmov Sergej Paradžanov (umrl 1990).

1942 Nemci so začeli ofenzivo na Dražgoše.

1960 V Egiptu so ob pomoči Sovjetske zveze na Nilu začeli graditi Asuanski jez.