Ahmadinedžad razkril židovske korenine

Iranski predsednik ni edini, ki je s svojim domnevnimi židovskimi koreninami povzročil presenečenje. Na seznamu so poleg njega tudi Elvis Presley, Krištof Kolumb, Adolf Hitler in celo britanska kraljica.

Objavljeno
03. oktober 2009 23.30
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad med obiskom v Bušerju
Ma. J.
Ma. J.
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je po pisanju časnika Daily Telegraph med volitvami marca 2008 razkril, da ima njegova družina judovske korenine.

Ahmadinedžad je tedaj namreč v zrak vzdignil svojo osebno izkaznico, približan posnetek dokumenta pa je pokazal, da je bil nekoč znan pod priimkom Sabourjian, kar pomeni "tkalec". V kratki opombi ob imenu je pisalo, da je njegova družina priimek spremenila tedaj, ko se je spreobrnila in za svojo vero sprejela islam. Rodbina Sabourjian sicer izhaja iz vasi Aradan, ki je tudi Ahmadinedžadov rojstni kraj.

Londonski strokovnjak za židovsko vero v Iraku je dejal, da "jian" v imenu še posebej poudarja, da je družina živela po judovskih zakonih. "Ime si je spremenil iz verskih razlogov, oziroma so si ga vsaj njegovi starši," je dejal v Iranu rojeni Žid, ki sedaj živi v Londonu. "Sabourjian je v Iranu zelo znano židovsko ime," je dodal.

Iranski voditelj sicer ni zanikal, da je njegova družina ob selitvi v Teheran spremenila priimek, nikoli pa ni navedel prejšnjega priimka ali razlogov. Njegovo sorodniki so v preteklosti dejali, da so Ahmadinedžadovega očeta v spremembo priimka prisilili verski in gospodarski razlogi.

Ahmadinedžad je v preteklosti sicer večkrat ostro kritiziral Izrael, dvomil v njegovo pravico do obstoja in zanikal holokavst.

Teorije o židovskem poreklu številnih znanih oseb


Iranski predsednik pa ni edini, ki je s svojim domnevnimi židovskimi koreninami povzročil presenečenje. Na seznamu so poleg njega tudi kralj rock'n'rolla Elvis Presley, hollywoodski igralec Kirk Douglas, slavni pomorščak Krištof Kolumb, nemški nacistični voditelj Adolf Hitler in celo britanska kraljica.

Leta 1998 je časnik The Wall Street Journal razkril židovske korenine kralja rock'n'rolla. Njegova pra-prababica Nancy Burdine je bila namreč židovskega rodu, po židovskih zakonih pa se vera deduje po materi, zaradi česar je bil Žid tudi Elvis Presley. Časnik je še zapisal, da se je Presley svojih korenin dobro zavedal in tudi poskrbel, da so Davidovo zvezdo namestili nad nagrobni spomenik njegove matere Gladys.

Kirk Duglas se je decembra 1916 rodil v židovski družini kot Isur Danielovič. Kot veliko hollywoodskih igralcev, med njimi Tony Curtis (Bernard Schwartz) in Edward G. Robinson (rojen Emanuel Goldenberg), je svoje korenine zakril s spremembo imena.

O materi slavnega pomorščaka Krištofa Kolumba, razen njenega imena (Susanna Fontanarossa) ni znanega veliko, pa tudi Kolumb je bil o svojih koreninah zelo molčeč, kar nekateri zgodovinarji vidijo kot zadosten dokaz, da je bil Žid. Po eni izmed teh teorij je bila židovskega rodu torej Kolumbova mati, po drugi pa je bil njegov oče neposreden potomec židovske družine, ki je Španijo zapustila leta 1391, se naselila v Genovi in se spreobrnila v katoliško vero.

Govorice o židovskem poreklu nemškega diktatorja krožijo že dolgo. Po njih naj bi imel Hitler v sebi četrtino židovske krvi, saj naj bi namreč njegova babica (po očetu) zanosila medtem, ko je kot služkinja delala v hiši nekega Žida iz Gradca. Kljub temu, da niso bile te govorice nikoli potrjene, je bilo to za Hitlerja dovolj, da je skril svoje korenine.

Britanski izraelizem pa je prepričanje, da so prebivalci Zahodne Evrope neposredni potomci desetih izgubljenih izraelovih plemen, pogosto pa ga spremlja tudi prepričanje, da britanska kraljeva družina izhaja iz rodbine kralja Davida.