Apokalipsa sedaj dve minuti prej

Znanstveniki so za dve minuti premaknili kazalec, ki simbolizira prihod apokalipse oziroma uničenje sveta. "Ura apokalipse" tako sedaj kaže pet minut do polnoči.

Objavljeno
18. januar 2007 11.47
Znanszveniki so v Londonu in Washingotnu istočasno premaknili kazalec
London/Washingotn - V Londonu in Washingotnu so znanstveniki za dve minuti premaknili kazalec, ki simbolizira prihod apokalipse. S tem so opozorili, da se svet še hitreje bliža svojemu uničenju, katerega vzrok sta jedrska in podnebna nevarnost. "Ura apokalipse" tako sedaj kaže pet minut do polnoči, poročajo tuji mediji.

“Uro apokalipse” so leta 1947 zasnovali znanstveniki iz Chicaga, ki so sodelovali pri izgradnji prve atomske bombe in s tem opozarjali na nevarnost, ki svetu grozi zaradi jedrskega orožja. “Smo na pragu drugega jedrskega obdobja. Svet se ni soočal s tako nevarnim obdobjem, odkar sta bili odvrženi prvi atomski bombi na Hirošimi in Nagasaki,” je izjavila skupina uglednih znanstvenikov, ki je opozorila na nemogoče reševanje problemov, ki so posledica uničevalne tehnologije na Zemlji. Med problemi so izpostavili jedrski poskus Severne Koreje, iranske jedrske ambicije ter skrivno jedrsko orožje v ZDA in Rusiji.

Britanski astrofizik Stephen Hawking je opozoril na drugo nevarnost, ki grozi uničenju planeta, to pa so podnebne spremembe. Globalno segrevanje po mnenju znanstvenikov “prekaša” samo še jedrska nevarnost.

Najbliže apokalipsi so kazalci bili po ameriškem testiranju hidrogenske bombe leta 1953, ko je ura kazala dve minuti do polnoči. Do včeraj je “ura apokalipse” kazala še sedem minut do polnoči.