Asterix in Obelix praznujeta 50-letnico

Pred 50 leti sta s pomočjo ilustratorja Alberta Uderza in pisca Reneja Goscinnyja zaživela priljubljena risana junaka Asterix in Obelix. Ob jubileju bosta upodobljena še v posebni izdaji stripov.

Objavljeno
12. oktober 2009 09.40
Asterix in Obelix
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Pariz - Pol stoletja je minilo odkar sta ilustrator Albert Uderzo in pisec Rene Goscinny vdihnila življenje priljubljenima risanima junakoma Asterixu in Obelixu. Ob jubileju bodo 22. oktobra v 15 državah po svetu izdali nov strip iz serije dogodivščin galskih junakov z naslovom Asterix in Obelix, zlata knjiga.

Gre za izbor kratkih zgodb, v katerih se pojavijo vsi junaki, ki so nastopili v stripih o Asterixu in Obelixu. V čast njune 50-letnice vsak od njih pove misel ali predstavi darilo za slavljenca, je povedal Uderzo, ki po smrti Goscinnyja leta 1977 sam skrbi za zbirko.

 

Prva različica stripa o Asterixovih in Obelixovih dogodivščinah je bila objavljena v reviji Pilote 29. oktobra 1959. V petdesetih letih so po svetu prodali več kot 325 milijonov stripov v 107 jezikih.

 

Poleg izida jubilejnega stripa se v drugi polovici oktobra v Franciji obeta še sklop predstav, razstav in drugih dogodkov v čast risanima junakoma, še poroča Ansa.