Astronavta na ISS uspešno izvedla prvo nalogo

Dva astronavta na krovu Mednarodne vesoljske postaje (ISS) sta v sredo uspešno izvedla prvo od treh načrtovanih nalog zunaj vesoljske postaje. Vesoljski "sprehod" je trajal skoraj osem ur.

Objavljeno
01. februar 2007 11.52
Popravila na mednarosni vesoljski postaji ISS
Washington - Dva astronavta na krovu Mednarodne vesoljske postaje (ISS) sta v sredo uspešno izvedla prvo od treh načrtovanih nalog zunaj vesoljske postaje. Poveljnik Michael Lopez-Alegria in inženirka Sunita Williams sta priključila enega izmed sedanjih dveh provizoričnih hladilnih sistemov na nov hladilni sistem ISS. Opravilo je veljalo za težavno, saj je v hladilnem sistemu strupen amoniak.

Vesoljski "sprehod" je trajal skoraj osem ur, tudi zato, da sta temeljito preverila, da sistem deluje in nikjer ne pušča. Kot so poudarili pri ameriški vesoljski agenciji NASA, sta morala biti natančna, da strupeni amoniak ne bi morebiti puščal v notranjost postaje.

Kot še navaja dpa, posadko na ISS v prihodnjem tednu dni čakata še dve nalogi zunaj postaje. Prvi izhod naj bi bil na sporedu v nedeljo, naslednji pa prihodnji četrtek. Zatem naj bi 22. februarja opravili še en "sprehod", kar bo največ v enem mesecu doslej. Sicer za letos na ISS načrtujejo skupno 24 izhodov astronavtov iz postaje.