Astronavta odstranila staro solarno anteno ISS

Astronavtoma z raketoplana Discovery je med dodatnim vesoljskim sprehodom uspelo zložiti vsa krila s sončnimi celicami stare solarne antene Mednarodne vesoljske postaje.

Objavljeno
19. december 2006 11.03
Houston - Astronavtoma z ameriškega raketoplana Discovery je v ponedeljek med dodatnim vesoljskim sprehodom uspelo zložiti vsa krila s sončnimi celicami stare solarne antene Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Sprehod ameriškega in švedskega astronavta, Roberta Curbeama in Christerja Fuglesanga, je trajal šest ur in pol. Curbeam je obenem zabeležil nov rekord, saj je kot prvi astronavt v eni sami misiji opravil štiri vesoljske sprehode.

Ker astronavtom v minulih dneh ni uspelo popolnoma odstraniti sončnih kril, so misijo Discoveryja, ki so ga iz vesoljskega centra Kennedy v Cape Canaveralu izstrelili 9. decembra zvečer po lokalnem času, podaljšali za en dan.

Vrnitev v petek

Raketoplan s sedmimi člani posadke naj bi se tako sedaj namesto v četrtek na Zemljo vrnil v petek. Discovery bo pot proti Zemlji začel drevi okoli 23. ure po srednjeevropskem času. S posadko raketoplana bo proti Zemlji odpotoval tudi eden od treh prebivalcev ISS, Nemec Thomas Reiter. Na ISS ga bo zamenjala članica posadke Discoveryja, ameriška astronavtka indijsko-slovenskega porekla Sunita Williams, ki bo v vesolju ostala šest mesecev.

Curbeam in Fuglesang sta pod vodstvom nadzornega centra v Houstonu potrebovala več ur, da jima je uspelo zložiti vsa krila s sončnimi celicami na enem od dveh jader solarne antene, ki so jo na ISS postavili leta 2000. Krila so v celoti dolga 38 metrov. Potem ko je mehanizem za zlaganje minulo sredo nenadoma prenehal delovati, sta se morala astronavta v ponedeljek ukvarjati z zlaganjem preostalih devetih metrov. Sprehod sta Curbeam in Fuglesang, ki na misiji zastopa Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), končala davi ob 2.38 po srednjeevropskem času.

Krila sta poskušala Curbeam in Sunita Williams s stresanjem zložiti že v soboto med tretjim vesoljskim sprehodom. Ta sprehod naj bi bil tudi zadnji, a sta ga morala astronavta v soboto prekiniti.

Potem ko sta septembra na ISS prispeli dve novi jadri solarne antene, je bila eno izmed starih zgolj v napoto. Drugo staro jadro naj bi pospravili marca. Potem bodo celoten sistem z dvema starima jadroma namestili na drug konec ISS.