Astronavtka obtožena poskusa umora

Tožilstvo v mestu Orlando v ameriški zvezni državi Florida je triinštirideset letno astronavtko Liso Marie Nowak obtožilo poskusa umora trideset letne Colleen Shipman.

Objavljeno
07. februar 2007 10.17
Oboroženo spremstvo
Orlando - Tožilstvo v mestu Orlando v ameriški zvezni državi Florida je triinštirideset letno astronavtko Liso Marie Nowak v torek obtožilo poskusa umora trideset letne Colleen Shipman, s katero naj bi tekmovale za ljubezen enainštirideset letnega astronavta Williama Oefelina. Dogodek je neprijeten predvsem za ameriško vesoljsko agencijo Nasa, ki se sicer ponaša, da v svoj program sprejema le "pokončne" in uravnotežene osebnosti, ki morajo prestati kopico psiholoških in fizičnih preizkusov.

Zaradi ljubosumja tudi astronavti izgubijo zdrav razum

Poročeno mater treh otrok naj bi ljubosumje pripeljalo do tega, da je v ponedeljek zgodaj zjutraj Shipmanovo prestregla na parkirišču letališča v Orlandu in jo po navedbah policije skušala ugrabiti in pretepsti. Pred tem se je Nowakova peljala 1500 kilometrov od Houstona v Teksasu do Orlanda na Floridi brez postanka, pri čemer je za opravljanje fizioloških potreb uporabila običajno rešitev astronavtov - plenice.

Shipmanova, ki je opazila, da ji sledi čudna postava s temno lasuljo in v dolgemm črnem dežnem plašču, se je zatekla v svoj avtomobil, vendar pa jo je Nowakova uspela prepričati, da je rahlo odprla okno, nakar jo je poškropila s solzivcem. Shipmanova je kljub temu uspela odpeljati in poklicati policijo, ki je Nowakovo ujela še na letališču

Črna pika za Naso

Tožilstvo v Orlandu je Nowakovo - po navedbah Nase gre za prvi primer, da je nek njihov astronavt obtožen kaznivega dejanja - sprva obtožilo napada, poskusa ugrabitve in poskusa vloma, kasneje pa je obtožnico spremenilo v poskus umora. Sodnik je Nowakovi najprej določil varščino v višini petnajst tisoč dolarjev, po spremembi obtožnice pa jo je zvišal na petindvajset tisoč dolarjev.

Nesojena ugrabiteljica ali celo morilka je imela pri sebi in v svojem avtomobilu med drugim macolo, nož, zračno puško, rokavice, več plastičnih vrečk, navodila, kako priti do doma Shipmanove, in njeno ljubezensko pismo "romeu" Oefelinu.

Za vse kriv "nefilmski Top Gun“

Soprog svojega mnenja o dogodku zaenkrat še ni podal. Preiskava pa je pokazala, da je komandir mornarice, kar je podobno kot polkovnik kopenske vojske, užival naklonjenost obeh vojaških častnic.

Nowakova je sicer astronavtka od leta 1996, Oefelin pa od leta 1998. Pred tem je bil vojaški pilot v slavnem oporišču Miramar, bolj znanem kot "Top Gun", kjer šolajo vrhunske vojaške pilote. Oefelin se je v torek uspešno skrival pred mediji.