Berlusconi Obamo znova označil za zagorelega

Italijanski premier Sivio Berlusconi je ameriškega predsednika Baracka Obamo znova označil za zagorelega. Poleg tega je Obamo opisal kot "odličnega človeka" z velikim smislom za ironijo.

Objavljeno
28. september 2009 15.01
Ma. J.
Ma. J.
Milano - Italijanski premier Sivio Berlusconi je ameriškega predsednika Baracka Obamo znova označil za "zagorelega", le nekaj dni zatem, ko ga je na srečanju voditeljev najrazvitejših držav G20 v Pittsburghu ostro pograjala žena ameriškega predsednika Michelle Obama.

"Prinašam vam pozdrave osebe, ki je zagorela ... Baracka Obame," je množici podpornikov, ki so se v nedeljo zbrali v Milanu, smeje dejal italijanski premier. Tokrat je z omenjenim pridevnikom opisal tudi ameriško prvo damo Michelle. "Ne boste verjeli, ampak na plažo hodita skupaj, saj je njegova soproga tudi zagorela," je izjavil Berlusconi. Dodal je, da je bilo njegovo srečanje s prvim temnopoltim predsednikom ZDA "lahkotnega značaja", Obamo pa je opisal kot "odličnega človeka" z velikim smislom za ironijo.

Na srečanju voditeljev dvajseterice se je Obama ob pozdravu z Berlusconijem sicer le rokoval, medtem ko je ostale svetovne voditelje najrazvitejših držav objel in poljubil na lice. Zadržanost ameriškega predsednika po mnenju nekaterih analitikov odraža odpor Bele hiše, da bi se zdela preveč domačna s človekom, ki se vse od aprila izmika škandalom, med katerimi so "druženje z mladoletnicami" in prijateljevanje s prostitutkami.

Berlusconi je z opazko o "zagorelosti" ameriškega predsednika mednarodno zgražanje povzročil že novembra lani. Pozneje je opazko večkrat ponovil, poleg tega pa poudaril, da je kdor koli, ki jo razume kot rasizem, brez smisla za humor.

Na srečanju s podporniki v Milanu je 72-letni Berlusconi zbrani množici, ki je vzklikala "Silvio, Silvio!" in slogan njegove kampanje "Hvala Bogu za Silvia!", še zagotovil, da je njegova stranka Ljudstvo svobode od izvolitve dosegla velike uspehe. Med njimi je navedel hitro spopadanje s svetovno gospodarsko krizo in utrjevanje italijanskega bančnega sistema. "V italijansko politiko pa smo uvedli tudi nov element: moralnost," je še dodal Berlusconi. Njegova odtujena žena Veronica Lario je sicer že večkrat dejala, da je njen mož obseden s "preganjanjem" glamuroznih igralk, starih toliko, da bi bile lahko njegove vnukinje.