Bogati Nemci zahtevajo višje davke

Skupina bogatih Nemcev je začel zbirati podpise za višje obdavčenje bogatih ljudi. Skupina namreč meni, da ima več denarja kot ga potrebuje. Z denarjem pa bi državi pomagali v času gospodarske krize.

Objavljeno
23. oktober 2009 17.48
Mo. B.
Mo. B.
Berlin - Skupina bogatih Nemcev je začel zbirati podpise za višje obdavčenje bogatih ljudi. Menijo namreč, da imajo več denarja kot ga potrebujejo. Z dodatnim denarjem pa bi država v času gospodarske krize lahko financirala ekonomske in socialne programe, ki so potrebni za pomoč nemškemu gospodarstvu, piše BBC.

Če bi najbogatejši Nemci dve leti plačevali pet odstotni davek na premoženje, bi se v državno blaganjo nakapljalo 100 milijard evrov, sporočajo predlagatelji peticije, ki jo je do sedaj podpisalo 44 ljudi. V katkem naj bi jo predstavili tudi nemški kanclerki Angeli Merkel.

Skupina, ki si prizadeva za dvig davkov, opozarja, da se zaradi gospodarske krize odstotek nezaposlenih veča, prav tako pa tudi razlika med bogatimi in revnimi. Menijo, da preprosta donacija denarja ni dovolj in zahtevajo celovito spremembo.

"Pot iz gospodarske krize moramo tlakovati z visokimi investicijami v ekologijo, izobraževanje in socialno pravičnost," so zapisali v peticiji.

Vodilni pobudnik peticije Dieter Lehmkuhl je za časopis Tagesspiegel povedal, da v Nemčiji biva več kot 2,2 milijona ljudi, katerih premoženje presega 500.000 evrov.

Eden od podpisnikov je tudi Peter Vollmer: „Podedoval sem veliko vsoto denarja, ki pa ga ne potrebujem." Dejal je še, da je povišanje davka družbeno sprejemljiva pot za izhod iz gospodarske krize.

Skupina je nase opozorila v sredo s protestom v Berlinu, kjer so v zrak simbolno metali kopije tiskanega everskega denarja. Vollmer je bil začuden, da se je protesta udeležilo tako malo ljudi.