Bolj učinkovit kakor metadon?

Študija je pokazala, da je za najtežje zasvojence s heroinom, ki se kljub zdravljenju z metadonom ne morejo rešiti odvisnosti, najvarnejše in najučinkovitejše zdravljenje z drogo po njihovi izbiri, torej - s heroinom.

Objavljeno
31. avgust 2009 12.37
Milan Ilić
Milan Ilić
Ugledna ameriška medicinska revija New England Journal of Medicine je avgusta objavila rezultate študije, izvedene na Univerzi Britanske Kolumbije v Vancouvru. Pokazalo se je, da bi bilo za najtežje zasvojence s heroinom, tiste, ki se kljub zdravljenju z metadonom ne morejo rešiti odvisnosti, najvarnejše in tudi najučinkovitejše zdravljenje z drogo po njihovi izbiri, torej - s heroinom. Seveda pa bi ga morali dobivati na recept in v okolju, kjer bi bili nadzorovani.

Kanadski znanstveniki so analizirali 226 dolgoletnih zasvojencev s heroinom, ki se jim z drugimi metodami ni uspelo rešiti odvisnosti. Razdelili so jih na dve (skoraj enaki) naključni skupini, od katerih so v prvi (111 odvisnikov) dobivali metadon, v drugi (115 odvisnikov) pa vsakodnevne injekcije diacetilmorfina, aktivne sestavine heroina.

Rezultati študije jasno kažejo, da je bilo med zasvojenci, ki so jim predpisali heroin, veliko več takšnih, ki so do konca vztrajali v programu zdravljenja, poleg tega jih je veliko manj na skrivaj kupovalo drogo in se spuščalo v druge nedovoljene posle, kot se je to dogajalo med člani druge skupine, v kateri so za zdravljenje uporabljali metadon. Od 115 zasvojencev, ki so dobivali heroin, jih 101 (skorajda 88 odstotkov) po letu dni ni prekinilo zdravljenja, medtem ko je v skupini, kjer so jih zdravili z metadonom, zdravljenje prekinilo 60 posameznikov (54 odstotkov). V prvi skupini je bilo tudi občutno manj (dodatne) uporabe različnih drugih drog.

Povprečno število dni v mesecu, namenjenih uživanju heroina, se je v skupini, v kateri so zasvojence zdravili s to drogo, s prejšnjih 27 zmanjšalo na pet dni. V skupini, kjer so odvisnike zdravili z metadonom, pa se je število dni, namenjenih jemanju droge, s 27 zmanjšalo na 12 dni. Hkrati so raziskovalci ugotovili, da so se stroški nabavljanja droge, ki so pred zdravljenjem v povprečju znašali okrog 1200 dolarjev na mesec, pri skupini, ki so jo zdravili z metadonom, zmanjšali na 400 dolarjev, pri skupini, v kateri so uporabljali heroin, pa na 320 dolarjev.

Tehtanje možnosti za uspeh

Znano je, da se od 15 do 20 odstotkov odvisnikov od opiatov ne odzove dobro na metadon, s katerim najpogosteje zdravijo odvisnost od heroina. Sicer pa je tudi nekaj evropskih študij, ki so jih opravili pred časom, pokazalo, da bi lahko predpisovanje heroina pomagalo tistim bolnikom, ki se slabo odzovejo na druge terapije.

Vodja raziskovalne skupine prej omenjene kanadske študije prof. dr. Martin Schechter, direktor tamkajšnje fakultete za demografijo in javno zdravje v Vancouvru, je za ameriško agencijo Bloomberg News povedal, da je glavna ideja zdravljenja s heroinom v tem, da odvisnike pripravijo do tega, da prihajajo v ambulante večkrat na dan in preživljajo čas skupaj z zdravstvenimi delavci. »Če dosežemo to in če zasvojenci dlje časa ostanejo v tem programu, so možnosti za uspeh veliko večje,« je dodal dr. Schechter.

Kar zadeva ceno zdravljenja, je, ozko gledano, heroinska metoda dražja od metadonske, če izračunamo skupno ceno, ki jo mora družba plačati zaradi nezakonite preskrbe in uživanja drog, pa je popolnoma drugače. Po splošnih ugotovitvah znašajo stroški (medicinski, kriminalistično-policijski itd.) enega odvisnika v Kanadi okrog 50.000 dolarjev na mesec. Zdravljenje s heroinom pa stane od 5000 do 10.000 dolarjev.

Je pa zdravljenje s heroinom, kot ga predpisujejo v omenjeni študiji, manj prijetno od jemanja metadona. Injekcije diacetilmorfina so posameznikom, ki so bili vključeni v študijo, dajali trikrat na dan. Največji odmerek je bil 1000 miligramov na dan, povprečni odmerek pa je bil za polovico manjši. Najpogostejši stranski učinki pri zdravljenju odvisnosti od heroina so preveliki odmerki in krči. Zato se ena od ugotovitev študije glasi, da je treba zdravljenje izvajati izključno v okoljih, kjer je mogoče bolniku takoj ponuditi nujno zdravniško pomoč.

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela