Človek-pajek preplezal stolpa Petronas v Kuala Lumpurju

Francoski Človek-pajek je preplezal stolpa Petronas v Kuala Lumpurju - tretji najvišji stolpnici na svetu. Zaradi tega ga je malezijska policija odpeljali na policijsko postajo, morda pa mu grozi tudi kazenski pregon.

Objavljeno
01. september 2009 13.25
V svoji karieri je preplezal že 70 stavb
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Kuala Lumpur - Alain Robert, znan kot francoski Človek-pajek, je preplezal stolpa Petronas v Kuala Lumpurju, ki veljata za tretji najvišji stolpnici na svetu. Zaradi tega so mu malezijski policisti danes nadeli lisice in ga odpeljali na policijsko postajo.

 

Podvig je Robertu uspel v tretje. Na dvojčka, ki z 88 nadstropji merita 452 metrov, se je Francoz poskušal povzpeti že leta 1997 in 2007, obakrat pa so ga aretirali in nato izpustili.

 

Kot je danes povedal načelnik policije v Kuala Lumpurju, so Roberta prepeljali na policijo, kjer bodo preverili njegov potni list, morda pa ga bodo tudi kazensko preganjali.

 

46-letni dolgolasi Francoz je znan po svojih nelegalnih plezarijah po urbanih zgradbah. Prvič se je tovrstnega podviga lotil leta 1994, ko je splezal na stolp CityBank v Chicagu. Od takrat je preplezal že okoli sto stolpnic po svetu.

 

Stolpa Petronas so v Kuala Lumpurju dokončali leta 1998, dolgo pa sta bila najvišji zgradbi na svetu. Leta 2004 jima je naziv odvzel stolp Taipei 101 na Tajvanu, ki je visok 508 metrov, nato pa še stolp Burdž v Dubaju, ki meri 688 metrov.