Deklice se bojijo Darth Vaderjevega glasu

Raziskava škotskih znanstvenikov je pokazala, da se dekleta v otroštvu bojijo globokih glasov, kot ga ima na primer Darth Vader. Strah pa se v puberteti spremeni v radovednost, ko začnejo globoki glasovi dekleta privlačiti.

Objavljeno
15. september 2009 16.55
Darth Vader z bronasto medaljo
Ma. J.
Ma. J.
Edinburg - Raziskava škotskih znanstvenikov iz univerze St. Andrews je pokazala, da se dekleta v otroštvu bojijo globokih glasov, kot ga ima na primer Darth Vader, lik iz Vojne zvezd. Strah pa se v puberteti spremeni v radovednost, ko začnejo globoki glasovi dekleta privlačiti. Psihologi so tako ugotovili, da so najstnice takrat močno naklonjene fantom, ki zvenijo podobno kot soul pevec Barry White, učinek pa je najbolj opazen pri dekletih, ki so fizično bolj razvita od vrstnic.

V raziskavo je bilo vključenih več kot 300 deklet med enajstim in petnajstim letom starosti, izvedli pa so jo s pomočjo računalniške manipulacije glasu in obrazov. Ena izmed deklic je psihologom povedala, da globoke glasove povezuje s filmskimi zlobneži kot je Darth Vader.

Vodja raziskave Tamsin Saxton je pojasnila, da se percepcija tistega, kar nas privlači, začne spreminjati v najstniških letih. „Takrat se naučimo, kaj je pri partnerju privlačno," je dejala.