Deklice se rodijo s strahom pred pajki

Znanstveniki so ugotovili, da se deklice rodijo s strahom pred pajki. Še pred prvim letom starosti namreč deklice pajke povezujejo z nečim strašnim, medtem ko ravno toliko stare dečke gomazeča bitja ne motijo.

Objavljeno
03. september 2009 13.47
Ma. J.
Ma. J.
Pittsburgh - Znanstveniki so ugotovili, da se deklice rodijo s strahom pred pajki. Še pred prvim letom starosti namreč deklice pajke povezujejo z nečim strašnim, medtem ko ravno toliko stare dečke gomazeča bitja ne motijo.

Že predhodne raziskave so pokazale, da je štirikrat bolj verjetno, da bodo deklice razvile strah pred pajki, kot dečki, ta raziskava pa je prva predstavila domnevo, da pri deklicah obstaja predispozicija strahu. Znanstveniki so namreč prepričani, da je pri deklicah strah pred potencialno nevarnimi živalmi določen genetsko.

David Rakison, psiholog iz univerze Carnegie Mellon v Pittsburghu, je raziskavo izvedel na desetih deklicah in desetih dečkih, starih enajst mesecev, in sicer tako, da jim je pokazal podobo pajka s strašnim obrazom, nato pa še podobo pajka z veselim obrazom.

Dečki so v obe podobi strmeli enako dolgo, medtem ko so deklice v podobo veselega pajka strmele mnogo dlje, iz česar Rakison sklepa, da se podoba ni skladala z njihovimi prepričanji. Psiholog meni, da so ženske bolj nagnjene k strahu pred pajki in kačami, saj so te živali predstavljale veliko nevarnost za predzgodovinske ženske.