Delec »Hitlerjeve lobanje« v resnici ženski

Ameriški znanstveniki so odkrili, da košček lobanje, za katerega je dolgo veljalo, da pripada Adolfu Hitlerju, v resnici pripada ženski, kar je pod vprašaj postavilo zgodbe o samomoru nemškega diktatorja.

Objavljeno
28. september 2009 12.40
Adolf Hitler
Ma. J.
Ma. J.
Berlin - Ameriški znanstveniki so odkrili, da košček lobanje, za katerega je dolgo veljalo, da pripada nacističnemu voditelju Adolfu Hitlerju, v resnici pripada ženski, kar je pod vprašaj postavilo zgodbe o samomoru nemškega diktatorja. Ta naj bi 30. aprila leta 1945 v svojem berlinskem bunkerju storil samomor, s čimer se je želel izogniti zajetju.

Delček lobanje, preluknjan pri levem sencu, skupaj s čeljustnicami, ki naj bi ravno tako pripadale Hitlerju, hrani ruski nacionalni arhiv. Omenjene kosti so vse kar je ostalo od trupla nemškega diktatorja, ki se je domnevno ubil tako, da je najprej pogoltnil cianid, takoj zatem pa se je še ustrelil.

Toda dokumentarec z naslovom Hitlerjev pobeg, ki ga je v ZDA predvajal History Channel, trdi, da delec lobanje pripada ženski, mlajši od 40 let, in ne Hitlerju, ki je bil ob smrti star 56 let. Arheolog in strokovnjak za kosti Nick Bellantoni, ki je na univerzi v Connecticutu analiziral vzorec, skupaj s kolegi tudi dvomi, da bi kost pripadala Hitlerjevi dolgoletni sopotnici Evi Braun, za katero domnevajo, da je samomor storila s pomočjo cianida in ne s strelom v glavo.

Sovjetske sile, ki so našle lobanjske kosti, jih niso sicer nikoli predstavljale kot glavni dokaz, vedno pa so vztrajale, da Hitlerjevo identiteto potrjujejo čeljustnice. Sovjetski vojaki so namreč leta 1945 izsledili asistenta Hitlerjevega zobozdravnika, ki je potrdil njihovo avtentičnost. Drobce lobanje so Rusi našli šele leto kasneje, potem, ko so se pojavila namigovanja, da je Hitler še živ.

Odkritje bo najverjetneje znova spodbudilo razprave o teoriji zarote, po kateri Hitler leta 1945 sploh ni umrl, ampak je pobegnil v Južno Ameriko ali kam drugam. Zagovorniki te domneve so prepričani, da so sovjetski vojaki med ruševinami Berlina našli le truplo Hitlerjevega dvojnika.