Armal bo postal delavska zadruga

Delo naj bi dobilo od 50 do 70 ljudi. Občina Maribor bi v projekt vložila milijon evrov.

Objavljeno
05. september 2013 15.38
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Nekdanji delavci podjetja Sanitec, hčerinske družbe Mariborske livarne (MLM), ki so konec aprila zaradi stečaja ostali brez službe, bodo kmalu ustanovili delavsko zadrugo in s tem poskušali pri življenju obdržati znano blagovno znamko Armal. V prvi fazi naj bi delo dobilo od 50 do 70 ljudi.

V iniciativo združeni delavci še nočejo javno govoriti o zadrugi, dokler zadeve ne bodo povsem določene. A kaže, da zagona zadruge – predvidoma konec oktobra – ne more preprečiti tako rekoč nič. V projekt se je navsezadnje vključila tudi Mestna občina Maribor (MOM); vanj je pripravljena vložiti milijon evrov, ki se je v proračun stekel iz javnih podjetij. Po petih letih uspešnega delovanja podjetja se namerava MOM kot vlagatelj umakniti.

Optimizma polni

Intenzivne analize in priprava poslovnega načrta so se začele konec maja, torej le mesec po stečaju družb Sanitec in Armal, in pred nekaj dnevi so predstavniki bank, iniciativa nekdanjih delavcev MLM in predstavniki MOM uskladili skupni interes, katerega cilj je čimprejšnji zagon novega Armala, so sporočili z MOM. Najpomembneje je, da lastnice MLM, to so Nova Kreditna banka Maribor, Abanka in Probanka, načrt podpirajo.

»Novi temelji poslovanja, alternativni pristopi k trženju, maksimalna racionalizacija na stroškovnem področju ter kupci, ki priznavajo vrednost blagovne znamke Armal in so pripravljeni podpreti projekt ponovne oživitve, se bodo pokazali v profitabilnem podjemu, ki bo prinašal pozitiven rezultat vsem deležnikom, kupcem, dobaviteljem, zadružnikom, zaposlenim, imetnikom dolžniškega kapitala, mariborskemu gospodarskemu okolju ter državi,« so po uskladitvi skupnega interesa prepričani vsi sodelujoči.

Podobno kot Novi Novoles

Proizvodnja kuhinjskih in kopalniških armatur v Mariboru poteka vse od leta 1923 in Armal je postal vodilna blagovna znamka na tem področju v državah nekdanje Jugoslavije. Novo socialno podjetje bo delovalo po principih socialnega podjetništva, formalno v obliki delavske zadruge, in bo ustanovljeno po enakem ključu kot dolenjski Novi Novoles, je pojasnil generalni sekretar Slovenskega foruma socialnega podjetništva Tadej Slapnik. Po njegovih besedah so se pogovori o oživitvi Novolesa v obliki delavske zadruge začeli pred enim letom in julija letos je zadruga zaživela. Zdaj se pripravljajo na zagon proizvodnje, kjer naj bi delo dobilo 140 ljudi.

Razlika med Novolesom in Armalom je le ta, da bo moral novi Armal stroje za proizvodnjo sanitarnih armatur najeti od nekdanje matične družbe MLM, ki je od konca aprila v prisilni poravnavi. Pozneje je predviden odkup strojev, je pojasnil Slapnik.