Geograf Aleš Ogorevc išče zaposlitev

Spremljamo mlade diplomante, ki iščejo prvo zaposlitev. Aleš Ogorevc ima največ izkušenj iz organizacije dogodkov.

Objavljeno
11. oktober 2012 18.59
DBD
Mojca Finc, Borza dela
Mojca Finc, Borza dela

»Sem eden izmed 100.000 iskalcev zaposlitve, povrhu vsega prve. Nimam delovne dobe, ne manjka pa mi delovnih izkušenj,« 29-letni Aleš Ogorevc v kriznem času okuša težo prebijanja na trg dela. Njegov življenjepis je popisan s številnimi odgovornimi projekti – vodil je kavarno, organiziral festivale, izobraževanja, debate in premiere. Delal je tudi v oglaševalski agenciji.

Aleš Ogorevc iz Cerkelj na Gorenjskem je pred dvema letoma končal študij geografije kontaktnih prostorov na fakulteti za humanistične študije v Kopru. »Geografija je bila ob vpisu na fakulteto moja tretja izbira. Na tej smeri sem pristal, ker je bila na kulturologiji visoka omejitev,« je sogovornik razkril, katero področje ga pravzaprav zanima. Da bi se kar se da izpopolnjeval v kulturoloških vodah, je v urnik ves čas vključeval predmete želene smeri. V isto področje je usmeril tudi vse prostočasne dejavnosti in pridobival dragocene izkušnje.

Z organizacijo taborov, festivalov, filmskih večerov se je spoznaval pri študentski organizaciji in v koprskem študentskem klubu. Korak naprej je storil z vodenjem službe za goste in voznega parka na filmskem festivalu Kino Otok, sodeloval je tudi na Festivalu slovenskega filma. Tri leta je služboval kot vodja kavarne v Kinodvoru.

»Na začetku sem delal kot biljeter, blagajničar in šankist. Ko sem prevzel vodenje kavarne, sem pripravljal družabne dogodke. Delo je imelo vse elemente rednega delovnega razmerja. A opravljal sem ga preko podjemne pogodbe, saj druga možnost ni obstajala,« je razkril največjo težavo.

»Pričakoval sem, da bom v treh mesecih našel redno zaposlitev. Ampak se v tem času ni nič premaknilo. In tudi v naslednjih treh ne,« je razkril, kako je okusil hladen tuš. Začel je pisati blog. Opazili so ga pri oglaševalski agenciji Pristop in ga povabili k sodelovanju. Spet je delal prek ohlapne pogodbe, tokrat avtorske ...

V treh mesecih je poslal 400 prijav za delovno mesto. Povabili so ga na pet razgovorov, pri treh je napredoval v zadnji krog. »Imam razvejano mrežo kontaktov, izobrazbo, raznolike izkušnje in priporočila nekdanjih delodajalcev. Preko zavoda lahko zaprosim za subvencijo ob prvi zaposlitvi. Ampak še vedno nimam redne službe,« Aleš ne najde odgovora.

»Znam kreativno razmišljati, hitro rešiti naloge in delati pod pritiskom. Sem zelo prilagodljiv in dobro se vključim v kolektiv,« je nizal svoje prednosti. Počasi je znižal tudi svoja pričakovanja: »Pravzaprav sem pripravljen delati karkoli.«

V Kranju se je skorajda že dogovoril za delo receptorja v hotelu, a je njegove misli prehitela možnost prakse v tujini, ki jo je zasledil na zavodu (program mobilnosti Leonardo da Vinci bo poskrbel tudi za kritje stroškov). Novembra bo za tri mesece odpotoval na Malto. Veseli se nove izkušnje in se nadeja boljših razmer ob vrnitvi domov.

***

Zgodovinarka Marina Galič, gradbenica Vesna Vidmar, gozdar Nejc Praznik, politologinja Natassa Petra - Barat in geograf Aleš Ogorevc so iskalci prve zaposlitve. Izbrali smo jih izmed številnih mladih diplomantov, ki so se odzvali na akcijo Iščete delo? Najdite ga z Delom. V prihodnjih mesecih bomo v tiskani izdaji Dela in na Delo.si spremljali njihovo pot iskanja prve službe.