Gradbenica Vesna Vidmar išče zaposlitev

Spremljamo mlade diplomante, ki iščejo prvo zaposlitev. Vesna Vidmar se je specializirala za hidrotehniko.

Objavljeno
11. oktober 2012 18.48
DBD
Maja Prijatelj, Panorama
Maja Prijatelj, Panorama

»Ko je bilo treba izbrati srednjo šolo, so me doma vprašali, kaj me zanima. Odgovorila sem, da bi rada vedela, kako se zgradi hiša. Potem pojdi na srednjo gradbeno, so mi rekli,« se spominja 30-letna Kamničanka.

Ko se je leta 2001 vpisala na ljubljansko fakulteto za gradbeništvo in geodezijo, je vse kazalo, da bo takoj po diplomi imela veliko dela. Toda že med študijem so gradbeni velikani začeli padati kot domine. Za seboj so potegnili projektantske biroje, podizvajalce in druga podjetja, ki so bila povezana z njimi. Kar naenkrat je zaposljivost mladih diplomantov s področja gradbeništva padla na skoraj nič, slovenski gradbeni trg še kar naprej tone.

»Zakaj sem diplomirala šele aprila letos?« Vesna kar sama odpre prvo vprašanje, ki se nam zastavlja. »Mesec po vpisu na fakulteto mi je umrl oče. Razmere doma nikoli niso bile rožnate, trije otroci smo se morali znajti vsak po svoje.« Ves čas študija je delala, tako klasična študentska dela kakor dela, ki so bila povezana s prihodnjo stroko. Mimogrede, Vesnino diplomsko delo je v konkurenci za letošnjo univerzitetno Prešernovo nagrado.

Kljub temu išče zaposlitev že od lanskega januarja. Prošnje pošilja na vse razpise za delovna mesta, povezana z gradbeništvom: gradbenega tehnika, inženirja, univerzitetnega gradbenega inženirja ... Za nekatere delodajalce ima previsoko izobrazbo, za druge premalo delovnih izkušenj.

Za mlado mamico je veliko dobrih in slabih dnevov. Dobri so tisti, ko pošlje prošnje za zaposlitev na razpise, za katere izpolnjuje vse zahteve, slabi nastopijo s prihodom negativnih odgovorov. »Vendar ne smeš obupati, moraš iti naprej. Verjamem, da bom našla ustrezno zaposlitev.«

Specializirala se je za hidrotehniko, ki med drugim pokriva urejanje vodotokov, poplavno zaščito in sanacijo plazov – področja, na katerih bo treba v Sloveniji še veliko postoriti. Najraje pa bi delala v gradbenem podjetju, ki ima povezave s tujino. Učiti se je začela nemški jezik, saj je nemški gradbeni trg trenutno najmočnejši.

»Vsi iščejo inovativne pristope in sveže ideje, ki bi pomagali rešiti slovenska podjetja. Morda jih ima prav populacija, ki si šele utira svojo pot. Mladi trgu dela lahko ponudimo svežino, optimizem in novo znanje,« je prepričana Vesna.

***

Zgodovinarka Marina Galič, gradbenica Vesna Vidmar, gozdar Nejc Praznik, politologinja Natassa Petra - Barat in geograf Aleš Ogorevc so iskalci prve zaposlitve. Izbrali smo jih izmed številnih mladih diplomantov, ki so se odzvali na akcijo Iščete delo? Najdite ga z Delom. V prihodnjih mesecih bomo v tiskani izdaji Dela in na Delo.si spremljali njihovo pot iskanja prve službe.