Jamstvo za mlade po pol leta z že oprijemljivimi rezultati

V prvem polletju se je zaposlilo 27,2 odstotka več mladih kot v enakem obdobju lani.

Objavljeno
28. julij 2014 19.27
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Na Zavodu RS za zaposlovanje je trenutno prijavljenih 116.797 oseb, kar prvič letos predstavlja padec tudi na letni ravni. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zniževanje brezposelnosti pripisujejo tudi ukrepom programa Jamstvo za mlade, ki ga je vlada sprejela pred pol leta.

Po podatkih ministrstva se je med januarjem in koncem junija letos prek zavoda za zaposlovanje zaposlilo 42.132 brezposelnih, od tega 13.954 oz. 34 odstotkov mladih do 29. leta. V prvem polletju se je tako zaposlilo 27,2 odstotka več mladih kot v enakem obdobju lani.

Primerjava mladih, vključenih v ukrepe Jamstva za mlade, z ostalimi brezposelnimi kaže, da so mladi dobili 40 odstotkov več napotnic za prosta delovna mesta, kar desetkrat več srečanj z delodajalci in 70 odstotkov več vključitev v usposabljanje. Januarja je denimo ponudbo dobilo 84,4 odstotka brezposelnih mladih.

Trenutno se v okviru Jamstva za mlade izvaja 23 od 36 predvidenih ukrepov, med njimi vsi najpomembnejši, ki predstavljajo 94 odstotkov načrtovanih sredstev v letošnjem letu. Vlada bo sicer poročilo o izvajanju in učinkih programa obravnavala v četrtek, so napovedali na ministrstvu.

Med osrednjimi ukrepi so omenili Prvi izziv 2014, ki delodajalcem za zaposlitev mlade osebe do 29. leta iz vzhodne Slovenije za najmanj 15 mesecev prinese subvencijo v višini 7250 evrov. Prvo javno povabilo je bilo objavljeno maja, do minulega ponedeljka pa je bilo sklenjenih pogodb že za 470 od načrtovanih 690 zaposlitev.

Na voljo je tudi ukrep Podjetno v svet podjetništva, ki predvideva delo v skupinah z desetimi udeleženci, in sicer s ciljem, da bi pod vodstvom mentorjev v štirih mesecih razvili svojo poslovno idejo, pripravili poslovni načrt za ustanovitev podjetja in se usposabljali za podjetniško kariero.

Na ministrstvu so posebej izpostavili tudi ukrepa Delovni preizkus in Usposabljanje na delovnem mestu. V prvem primeru gre za enomesečni program, v okviru katerega lahko delodajalec mlado brezposelno osebo preizkusi na konkretnem delovnem mestu, v drugem pa za program, s katerim je delodajalcem omogočeno eno- do trimesečno usposabljanje kandidatov na delovnem mestu in povračilo stroškov tega usposabljanja, še preden se odločijo za njihovo zaposlitev. Soroden je ukrep Krajše oblike usposabljanja brezposelnih oseb, ki mladim nudi možnost udeležbe tečajev, predavanj, seminarjev in ipd.

Mladi se lahko vključijo tudi v ukrep mentorstvo za mlade, katerega namen je spodbujanje prenosa znanj in izkušenj starejših na novozaposlene mlade. Delodajalci za zaposlitev mladega do 30. leta v okviru tega ukrepa pridobijo subvencijo. Finančno je zanje ugoden tudi ukrep Oprostitev plačila prispevkov delodajalca. To olajšavo lahko izkoristijo vsi, ki bodo do 31. decembra letos za nedoločen čas zaposlili mladega do 30. leta, vsaj tri mesece prijavljenega v evidenco brezposelnih.

Število registriranih brezposelnih se v Sloveniji znižuje že pet mesecev, z današnjimi ugodnimi številkami pa se je na družbenem omrežju Twitter že pohvalila tudi odhajajoča resorna ministrica Anja Kopač Mrak.