Kompetence tabornikov dobrodošle v karieri

Kako se izobražujejo v največji slovenski mladinski organizaciji. Člani nenehno razvijajo vrednote in se učijo odgovornosti.

Objavljeno
01. oktober 2012 14.58
Posodobljeno
01. oktober 2012 18.00
Mojca Finc, Borza dela
Mojca Finc, Borza dela
»Pridobiš izrazito sposobnost vodenja, timskega dela, nastopanja, razviješ ustvarjalnost, prilagodljivost in podjetnost. Gre za krepitev vseživljenjskih kompetenc. Vse to je uporabno pozneje pri razvoju poklicne kariere,« je vzgojno-izobraževalne pridobitve v taborništvu opisal Tadej Beočanin iz Društva tabornikov Rod Mladi bori Ajdovščina, sicer pa tudi načelnik Zveze tabornikov Slovenije.

Tadej Beočanin je pred 23 leti postal tabornik. »Imel sem sedem let, ko sem se pridružil taborniškemu društvu Rod Mladi bori Ajdovščina. Tisto leto smo se iz Nove Gorice preselili v Ajdovščino. Starši so me vpisali med tabornike, saj so bili prepričani, da bi lahko bila to organizacija, ki bi okrepila mojo vključenost v novo okolje. To mi je pomagalo pri prilagajanju in širjenju kroga prijateljev. Do konca osnovne šole sem bil reden član, potem sem začel prevzemati vodstvene in bolj odgovorne položaje v organizaciji. Pozneje še na zvezni ravni,« pripoveduje 29-letni farmacevt, ki mu na študijski poti manjka le še diploma. Ko je bil še osnovnošolec, je taborništvo zanj pomenilo druženje in kakovostno preživeti prosti čas, kmalu pa je preraslo v način življenja.

Najprej je bil vodnik, potem pomočnik načelnika za medvedke in čebelice, to so otroci od 1. do 5. razreda osnovne šole, nazadnje načelnik. »Načelnik je nekakšen izvršni direktor, zadolžen je za operativno delovanje društva. Na isti ravni poznamo še eno funkcijo – predsednika društva oziroma starešino, ki je odgovoren za pravno poslovanje rodu. To sta najvišja voljena položaja,« je pojasnil načelnik Zveze tabornikov Slovenije, največje slovenske mladinske organizacije.

Razvoj odgovornosti

Kakšen pa je taborniški izobraževalni sistem? »Kot član osvajaš znanje po ravneh, vsakič greš više. Ko prideš do 9. razreda osnovne šole, skleneš klasično obdobje taborništva. V tem obdobju utrdiš nekatera znanja, denimo kuhanje, kurjenje ognja, postavljanje zasilnih bivališč, gradnjo objektov iz lesa in vrvi ... Potem so tu še vzgojne kompetence. Z vsakim letom razvijaš višje vrednote, prevzemaš odgovornost za delovanje skupine. Starejši ko je vod, manjša je vodnikova vloga v njem, saj ta vse bolj deluje kot samostojna celota,« je odgovoril. Pomembni so še vodniški tečaji in tečaji za vodje, po katerih si tabornik zagotovi položaj načelnika rodu. Nadgradnja je tečaj za trenerje, ki sodelujejo v izobraževanju odraslih.

Poleg naštetega sistematičnega izobraževanja poznajo taborniki vrsto krajših usposabljanj, kot so delavnice za financiranje rodov pa za pravna vprašanja, kako voditi društvo v skladu s predpisi in pričakovanji ...

Od tabornikov v podjetja

Letos so ajdovski taborniki praznovali 70 let delovanja društva. »Pri tej priložnosti smo želeli pokazati, da taborništvo ni le koristno preživljanje prostega časa, ampak pomeni tudi vzgojo v odgovornega državljana. Naši člani se hitro in preprosto vključijo v družbo. In to smo tudi prikazali; naredili smo intervjuje z nekdanjimi uspešnimi taborniki, ki so danes na vodilnih položajih v podjetijh ali organizacijah. Pokazali smo še veščine, ki jih posamezniku daje taborništvo.«

Še pred leti je zanimanje za članstvo v društvo padalo, a se je krivulja, ko so se lotili ozaveščanja, kmalu obrnila navzgor. »Opažamo izrazit porast zanimanja, tolikšen, da vseh želja ne zmoremo več popolnoma realizirati. Nekaj promocije je naredil tudi film Gremo mi po svoje.«