Oktober: čas iskalcev prve zaposlitve

Zavod za zaposlovanje sporoča: Že prve dni se jih je prijavilo približno dva tisoč.

Objavljeno
04. oktober 2012 14.01
Posodobljeno
04. oktober 2012 18.00
Zavod RS za zaposlovanje
Zavod RS za zaposlovanje

Oktober je tisti mesec, ko se pri Zavodu RS za zaposlovanje prijavi največ iskalcev prve zaposlitve. Že v prvih dneh tega meseca se jih je prijavilo približno dva tisoč, do konca leta bo po pričakovanjih takšnih približno sedem tisoč.

Kljub dejstvu, da mladi na trgu dela še nimajo izkušenj, pa imajo številne prednosti, kot so izobrazba, prožnost, pripravljenost prilagajati se delovnim procesom, sposobnost hitrega učenja ter pridobivanja novega znanja in veščin. Kot ugotavljajo svetovalci na zavodu, znajo biti mladi zelo izvirni in polni svežih idej, zato jim svetujejo, naj se delodajalcem predstavijo pogumno že z izvirnimi načini iskanja zaposlitve.

Iskalcem prve zaposlitve oziroma mladim, ki so končali izobraževanje ali izgubili študentski status ter se želijo zaposliti s pomočjo zavoda, predlagamo, da se prijavijo z elektronsko prijavo prek portala Poiščidelo.si. Tako se bodo izognili vrstam na uradih za delo. S prijavo bodo pridobili pomoč svetovalcev zavoda pri iskanju zaposlitve in načrtovanju poklicne poti, možnost vključitve v programe aktivne politike zaposlovanja, na voljo jim bodo tudi informacije o trgu dela ter nasveti za samostojno vodenje kariere. Na spletnih straneh zavoda so na voljo številni pripomočki za pripravo na iskanje zaposlitve. Spletna svetovalnica eSvetovanje nudi pripomočke za oceno interesov in kompetenc ter oblikovanje zaposlitvenih ciljev.

Prijavi pri zavodu sledi prvi svetovalni pogovor, na katerem mladi s svetovalcem zaposlitve naredijo zaposlitveni načrt. Njegova temeljna vsebina je opredelitev zaposlitvenih ciljev, ki so usklajeni z željami in zmožnostmi brezposelnih ter z možnostmi na trgu dela, in aktivnosti, ki bodo čim hitreje pripeljale do zaposlitve. Kot pripravo na zaposlitveni načrt brezposelnim mladim priporočamo, da naredijo kratko evalvacijo svojih izkušenj, znanj in interesov z vprašalnikom Moja pot do zaposlitve.  

Za uspešno predstavitev delodajalcem je potrebnih vse več veščin, zato smo pripravili krajše modularne delavnice: pisanje prijavne dokumentacije, zaposlitveni razgovor, iskanje zaposlitve s pomočjo eStoritev ter oblikovanje zaposlitvenih ciljev.

Zavod lahko mlade napoti tudi v daljše delavnice z bolj poglobljeno vsebino k zunanjim izvajalcem. Informacije o prostih delovnih mestih doma in v tujini najdejo na spletnih straneh zavoda in na omenjenem portalu Poiščidelo.si, kjer se lahko tudi naročijo na prejemanje obvestil o prostih delovnih mestih glede na izbrane kriterije in oblikujejo profil iskalca zaposlitve, ki ga zainteresirani delodajalci lahko vidijo.

Zavod brezposelne mlade v skladu z njihovimi zaposlitvenimi cilji napotuje na prosta delovna mesta k delodajalcem. Vključijo se lahko tudi v različne programe aktivne politike zaposlovanja – od programov usposabljanja in izobraževanja, javnih del ipd., s katerimi krepijo in pridobivajo nove kompetence ter si tako povečajo zaposlitvene možnosti. Poleg tega jim je v vseh območnih službah zavoda po Sloveniji na voljo informiranje in svetovanje tudi zunaj naročenih terminov ter možnost iskanja zaposlitve v kariernih središčih s podporo in pomočjo svetovalcev.