Po praktično znanje prihajajo tudi ljudje z visoko izobrazbo

Motivacija tudi za dolgotrajne iskalce zaposlitve. V Novi Gorici več kot dvesto udeležencev.

Objavljeno
12. december 2013 16.47
mpi Panorama
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Izobraževanje brezposelnih, ki ga je financiralo ministrstvo za izobraževanje, je letos po številu sodelujočih na 19 Medpodjetniško izobraževalnih centrih po Sloveniji preseglo pričakovanja. Najbolj množično so se usposabljanja udeležili brezposelni na Goriškem, kar pa ne preseneča, saj je njihovo število v zadnjem času dramatično naraslo.

Na Šolskem centru Nova Gorica so pravkar končali letošnje izobraževanje. Od septembra do novembra so pripravili več tečajev, med njimi so izdelava spletnih strani (štiri skupine udeležencev), osnove računalništva (dve skupini), oskrba in nega na domu (prav tako dve skupini), slaščičarstvo in pekarstvo, kulinarika in strežba, strojne instalacije in obnovljivi viri energije, varjenje in spajanje kovin, CNC- in CAD-tehnologije, 3D-modeliranje, oblikovanje lesa in restavratorstvo. Tečajev se je udeležilo 209 brezposelnih, 177 jih je uspešno končalo.

Velik odziv brezposelnih

Glavni cilj je bil ponuditi tečaje z različnih področij, več poudarka pa je bilo na praktičnem usposabljanju. »Na začetku nismo vedeli, kakšen bo odziv brezposelnih, naš cilj pa je bil, da skupaj s pristojnim ministrstvom pripravimo praktično naravnana usposabljanja, ki bodo ustrezala potrebam trga. Zanimanje brezposelnih je bilo tolikšno, da smo bili še sami presenečeni. Če smo, denimo, pričakovali štirideset, petdeset ljudi, se jih je na koncu odzvalo skoraj dvesto. Če bi imeli na voljo več denarja, bi gotovo prišlo še več ljudi, ki iščejo delo,« ugotavlja Adrijana Hodak, vodja Medpodjetniško izobraževalnega centra, ki deluje v okviru Šolskega centra v Novi Gorici.

Ne le učenje, tudi druženje

Brezplačna usposabljanja so naravnana tako, da je teorije največ 40 odstotkov programa, posamezne skupine pa so štele med osem in petnajst kandidati.

»Da ljudje, ki brez uspeha iščejo delo, niso obupali, nam veliko pomeni. To hkrati kaže, da je takšna oblika izobraževanja pravilno zastavljena in da na trgu močno primanjkuje tovrstnih praktičnih usposabljanj,« meni sogovornica. »Presenečena sem bila, saj so ljudje začeli ugotavljati, da službe s svojo izobrazbo ne bodo dobili, in so zato začeli pridobivati izobrazbo nižje stopnje. Tudi dolgotrajno brezposelni, ki imajo 50 let in več, so se zelo vživeli. Če si dolgo doma, največkrat samo razmišljaš, kako je vse črno, tovrstno izobraževanje pa pomeni tudi druženje, izmenjavo informacij, pridobivanje samozavesti. Torej jim lahko daš dodatno motivacijo, da začnejo bolj pozitivno razmišljati,« poudarja Adrijana Hodak, ki je sodelujočim že na informativnih dnevih julija in avgusta dala vedeti, da jim službe sicer ne morejo dati, da pa imajo veliko povezav z delodajalci in bodo tako poskusili najti nove priložnosti za brezposelne.

Zbirajo predloge

»Prav zdaj nameravamo z zavodom za zaposlovanje in gostinsko sekcijo ugotoviti, ali obstaja interes, da bi katerega od udeležencev izobraževanja brezposelnih zaposlili. Naš cilj namreč je, da bi človek, ki ga usposabljamo, tudi dobil službo. Usposabljanja, ki jih nameravamo izpeljati prihodnje leto, bi radi pripravili tako, da bi se povezali s posameznimi panogami in delodajalci, te pa povabili, da si pogledajo tečaje, ki jih pripravljamo mi, in dodajo še svoje predloge,« dodaja Adrijana Hodak.

Opaža tudi, da zlasti mlajši in tisti z višjo izobrazbo vse bolj razmišljajo o samozaposlitvi.