Politologinja Natassa Petra - Barat išče zaposlitev

Spremljamo mlade diplomante, ki iščejo službo. Pričakovanja Grkinje, da bo tu lažje kot v vase sesedajoči se domovini našla stabilno in dostojno plačano službo, se še niso uresničila.

Objavljeno
11. oktober 2012 19.12
Maja Prijatelj, Panorama
Maja Prijatelj, Panorama

»Morda je težava v tem, da senisem osredotočila na eno področje,« o razlogih, da še nima zaposlitve razmišlja Natassa Petra - Barat. Grkinjo je v Slovenijo pripeljala ljubezen, pričakovanja, da bo tu lažje kot v vase sesedajoči se domovini našla stabilno in dostojno plačano službo, se ji še niso uresničila.

Natassa ima pri 34. letih za seboj praktično dve poklicni življenji. V Grčiji je diplomirala iz športnega novinarstva in sodelovala s številnimi mediji, ki pokrivajo šport. »Kolegica je po pregledu mojega življenjepisa rekla, da bi na podlagi tega sklepala, da sem konfliktna oseba, toda medije sem tolikokrat zamenjala zaradi finančnih razlogov in delovnih razmer. Biti športni novinar v Grčiji, še zlasti če si ženska, pomeni dobivati plačilo, ki komaj zadošča za preživetje.«

Ko je kazalo, da je na spletnem uredništvu uglednega športnega dnevnika Ethnos končno dobila službo, kakršno si je želela, je spoznala bodočega moža in se preselila v Slovenijo. Takoj je začela iskati službo, a je spoznala, da jo je zaradi majhnosti države težko najti, brez slovenskega državljanstva še toliko bolj. Med drugim je šest let poučevala grščino otroke diplomatov in štiri leta kot grška dopisnica sodelovala s časopisom Dnevnik.

Leta 2008 se je vpisala tudi na študij mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede. Na začetku ga je še lahko usklajevala z delom asistentke na grški ambasadi in prevajanjem iz angleščine in grščine v slovenščino in nazaj, toda sčasoma je postal tako zahteven, da je morala v želji po čim prejšnjem končanju zaradi njega »žrtvovati« delo na ambasadi. Po štirih »mučnih« letih je julija letos diplomirala in zopet začela iskati službo.

Tako rekoč od začetka študija opravlja le priložnostna prevajalska dela, ki ne prinašajo stabilnega dohodka. Prejšnji mesec se je kot iskalka zaposlitve prijavila na zavod za zaposlovanje. »Ne iščem redne službe, lahko tudi prevajam,« pove Natassa, ki odlično govori slovensko z blagim primorskim narečjem.

Prizna, da je psihično naporno biti tako dolgo brez dela, a se hkrati zaveda, da za to ne more kriviti drugih ali sistema. »Takšno obdobje lahko izkoristiš tudi za samorefleksijo, na katerih področjih bi bil najbolj koristen. Razmišljati moraš, za kaj si nadarjen in hkrati svojo dodano vrednost nadgrajevati z znanji, ki jih družba potrebuje. Poslušati moraš srce, a tudi možgane.« Sama je pri odločitvi za študij športnega novinarstva preveč poslušala prvo, ocenjuje.

Toda njene misli so usmerjene v prihodnost. »Vpisala se bom na tečaj slovenščine, da za lektoriranje besedil ne bom več potrebovala moževe pomoči,« naznani naslednji korak. S številnimi delovnimi izkušnjami, komunikativnostjo in trdim delom, ki jo odlikujejo, si zasluži dostojno mesto na trgu dela.

***

Zgodovinarka Marina Galič, gradbenica Vesna Vidmar, gozdar Nejc Praznik, politologinja Natassa Petra - Barat in geograf Aleš Ogorevc so iskalci prve zaposlitve. Izbrali smo jih izmed številnih mladih diplomantov, ki so se odzvali na akcijo Iščete delo? Najdite ga z Delom. V prihodnjih mesecih bomo v tiskani izdaji Dela in na Delo.si spremljali njihovo pot iskanja prve službe.