Slovenski srednješolci na EuroSkills

Tekmovanje v Belgiji se začenja jutri in bo trajalo do sobote. Slovenski udeleženci so iz Lizbone že prinesli osem medalj.

Objavljeno
03. oktober 2012 15.09
*kze* Olimpijada NG
Mojca Finc, Borza dela
Mojca Finc, Borza dela

Štirinajst srednješolcev se je s svojimi mentorji in sodniki v ponedeljek iz Ljubljane odpravilo v Spa-Francorchamps, znano po prizorišču dirk formule ena. Tokrat v belgijskem mestu ne bodo zahrumeli dirkalniki, ampak se bo vnela ustvarjalnost nadobudnih kuharjev, aranžerjev, informatikov in predstavnikov drugih poklicnih smeri.

Merili se bodo na tekmovanju EuroSkills (letos nosi slogan Prihodnost je v tvojih rokah), na katerem se vsako drugo leto srečajo mladi med 18. in 25. letom starosti, da bi spromovirali poklice, ki so redki ali deficitarni, in njihovo vrednost poskušali povzdigniti na višjo raven. Tokrat se je zbralo 430 tekmovalcev iz 24 držav, svoje spretnosti pa bodo od jutri do sobote kazali v 44 panogah.

Slovenski predstavniki so se z zadnjega tekmovanja pred dvema letoma iz Lizbone vrnili z osmimi medaljami, med njimi je bila ena zlata; zmago so osvojili v kategoriji informatika. Tokrat bodo svojo ustvarjalnost izražali v šestih panogah: lesarstvu, mehatroniki, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu ter kuharstvu in strežbi.

Vstopnice za tekmovanje so si izborili prek državnih tekmovanj Olimpijada poklicev. »V Sloveniji ima EuroSkills kratko tradicijo. Prvič smo se tekmovanja udeležili leta 2008. Naš cilj je pri razvijanju poklicev navezati stik tudi s podjetji. EuroSkills bi morala razumeti kot priložnost, saj je to tekmovanje kovnica odličnih kadrov. Zmagovalcem v drugih državah po svetu denimo ponudijo štipendije in zaposlitve v prestižnih podjetjih. Slovenija je še precej korakov od tega, a delamo v pravi smeri,« je namen tekmovanja, ki bi lahko trdneje povezalo sveže kadre s potencialnimi delodajalci, povedal Miha Lovšin iz Centra RS za poklicno izobraževanje, sicer tehničnin delegat Slovenije na tekmovanju.