Študentsko delo odslej tudi za starejše in brezposelne?

Zakon o malem delu, ki ga pripravlja ministrstvo za delo, bo na novo določil oblike študentskega dela. Vanj bodo namreč vključili tudi oblike malega dela za strejše in brezposelne.

Objavljeno
02. november 2009 21.25
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana - Na ministrstvu za delo bodo predvidoma ta teden pripravili izhodišča za zakon o malem delu. Na novo bo določil oblike študentskega dela. Izvedeli pa smo, da naj bi v zakon vključili tudi oblike malega dela za starejše in brezposelne. Ključne dileme ostanejo. Kaže, da bo pri študentskem delu obveljalo obvezno plačilo socialnih prispevkov s pripadajočo pokojninsko dobo, vse drugo pa bo določila strokovna skupina, ki bo pripravila dokončno besedilo zakona.

Kakšne bodo dokončne rešitve, je odvisno od dogovora s socialnimi partnerji, je dejala generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje Damjana Košir. Pogovorili se bodo s študentsko organizacijo in tudi z drugimi socialnimi skupinami, ki bodo po novem pod podobnimi pogoji lahko opravljale malo delo. Po naših informacijah bodo to predvsem brezposelni in starejši.

 

Ključna smer novega zakona je omejitev študentskega dela, ki ga je treba bolj približati drugim oblikam dela in ga obremeniti s socialnimi prispevki. Koncesijska dajatev ostane, na ministrstvu pa razmišljajo o novi delitvi dajatev, ki bi jih več neposredno namenili za štipendiranje (zdaj gre od 12-odstotne dajatve 25 odstotkov v sklad za štipendiranje, 37,5 odstotka študentskim servisom, 37,5 odstotka pa študentski organizaciji). Minister za delo Ivan Svetlik je že napovedal, da je njihov cilj malo delo zmanjšati na 720 ur na leto, a ta kvota še ni dokončna. »Pri njenem določanju bomo upoštevali priporočila OECD, ki ga omejuje na 14 ur na teden,« je dejala Damjana Košir. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je že zavrnila časovne omejitve, zavzema pa se tudi za število opravljenih del ali za plačilo po projektih.


Več v torkovi tiskani izdaji Dela