Ukrepi za mlade brezposelne so preveč kratkovidni in na hitro sprejeti

Žiga Schmidt (ŠOS): Pri mladih brezposelnih uspeh štejemo v tisočih, probleme pa v desettisočih, če ne v stotisočih.

Objavljeno
04. avgust 2014 19.08
Vročina v Ljubljani,Ljubljana Slovenija 18.06.2013
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana – Na spletni strani zavoda za zaposlovanje lahko mladi brezposelni zdaj enostavneje iščejo po programih za brezposelne, do uporabnikov prijaznejši pa je tudi dostop z mobilnimi telefoni. Portal, ki je zdaj namenjen le mladim do 29 let, bodo še širili.

V okviru programa Jamstvo za mlade, ki je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejana Levaniča v pol leta med drugim prinesel skoraj 14.000 novih zaposlitev med mladimi do 29. leta starosti, so na zavodu za zaposlovanje optimizirali svojo spletno stran in jo prilagodili mladim uporabnikom. S programom, sestavljenim iz vrste ukrepov, ki bo predvidoma trajal to in še prihodnje leto, naj bi zmanjšali veliko brezposelnost med mladimi v Sloveniji.

»Številnim koristnim informacijam, ki so jih mladi že zdaj lahko našli na spletni strani zavoda za zaposlovanje, smo dodali še iskalnik po ukrepih. Te je bilo zdaj težko najti, ker so odvisni od starosti brezposelnega, obdobja, ko je prijavljen na zavodu za zaposlovanje, in od tega, iz katere občine prihaja,« je povedala Greta Metka Barbo Škerbinc, namestnica v. d. generalne direktorice zavoda za zaposlovanje. Z aplikacijo želijo predvsem povečati ozaveščenost med mladimi in tudi delodajalcem omogočiti preprost dostop do informacij o aktualnih ukrepih. »Ugotavljamo, da stvari velikokrat gredo mimo, preden potencialni kandidati sploh izvedo za neki ukrep. To velja tudi za delodajalce. Tisti, ki imajo kadrovsko službo, so znali poiskati programe, težave so v malih podjetjih, ker niso dovolj hitro dobili informacij,« je dejal Levanič. Zdaj je v okviru programa za mlade odprtih 15 ukrepov za spodbujanje njihovega zaposlovanja.

V iskalnik, ki je dostopen na spletni podstrani zavoda za zaposlovanje za mlade www.ess.gov.si, v zavihku jamstvo za mlade, brezposelni vpiše starost, trajanje brezposelnosti ter občino bivanja in aplikacija že ponudi nabor ukrepov, ki so mu na voljo. Barbo Škerbinčeva pričakuje, da bo aplikacija poenostavila tudi delo svetovalcem na zavodu, ker bodo brezposelni k njim, enako tudi k potencialnim delodajalcem, lahko prihajali že s predlogom, v katere programe bi se želeli vključevati.

Na ministrstvu obljubljajo, da bo aplikacija pozneje namenjena tudi starejšim brezposelnim, predvsem ranljivim skupinam.

Rezultati Jamstva za mlade po oceni ministrstva spodbudni, ŠOS želi dolgoročnejše ukrepe


Sicer pa po polletju izvajanja programa Jamstvo za mlade, ki je namenjen spodbujanju zaposlovanja mladih brezposelnih, na ministrstvu ocenjujejo, da so rezultati spodbudni. V tem času je delo našlo 13.954 mladih do 29. leta starosti, kar je tretjina vseh na novo zaposlenih v tem obdobju in 27 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Med mladimi do 29 let se je brezposelnost v pol leta zmanjšala za 17 odstotkov – brez dela jih je zdaj 28.000, na zavodu za zaposlovanje pa je prijavljenih 116.199 brezposelnih, kar je letos prvič manj kot v istem obdobju lani, je povzel državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič. S pomočjo dveletnega programa Jamstvo za mlade – zanj je namenjenih 157 milijonov evrov, trenutno pa se izvaja 24 ukrepov od 36 – naj bi se število mladih brezposelnih še zmanjšalo. Rezultati nekaterih ukrepov so v tabeli, kako jih ocenjujeta, smo vprašali predsednico sindikata Mladi plus Sanjo Leban Trojar in predsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žigo Schmidta.

Leban Trojarjeva: »Ukrep Prvi izziv je prinesel zaposlitev 470 mladih od načrtovanih 690, nekaj malega aktivnosti je tudi na področju mentorstva za mlade. To sta dva ukrepa od 36, ki sta konkretno povezana z zaposlovanjem. Vseskozi opozarjam na dve stvari, zaradi katerih ne želim, da se rezultati prikazujejo tako pozitivno. Prvič: trenutno predvsem samo subvencioniramo določene zaposlitve in pri tem se lahko vprašamo, ali v resnici zaposlujejo tisti, ki sicer ne bi, ali pa oni, ki bi tako ali tako zaposlovali. Drugič: rezultate kot pozitivne predstavljajo že po pol leta, toda vidni bodo šele čez leto ali leto in pol, ko bodo subvencije potekle. Šele takrat bo jasno, koliko zaposlitev smo res ustvarili. Za zdaj pa si poglejmo v oči in recimo, da smo dobili približno 600 subvencioniranih zaposlitev, vse drugo pa so krožki, dejavnosti, aktivnosti in analize na ministrstvu.«

Žiga Schmidt pravi, da so rezultati programa spodbudni, vendar študentska organizacija že od začetka sprejemanja Jamstva za mlade meni, da so ukrepi premalo dolgoročni in sistemski. »O ukrepu, ki ga najbolj hvalijo, to je subvencioniranje prispevkov za mlade zaposlene za 24 mesecev, naj rečem tole: ni zagotovil, kaj bo, potem ko ta subvencija poteče. Bo mladi delavec službo ohranil? Vse pozitivne rezultate pozdravljamo, ampak vključenost v programe se zdaj meri v tisočih, probleme pa ima na desettisoče mladih, če ne na stotisoče. Bojimo se, da so ukrepi preveč kratkovidni in da jih rešujemo preveč na hitro. Direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje Damjana Košir pojasnjuje, da jeseni in do konca leta stopi na trg približno 36.000 mladih, od tega se jih dve tretjini ponavadi prijavi na zavod.

Tako bodo na ministrstvu konec septembra objavili novo javno povabilo, s katerim bodo subvencionirali opravljanje enoletnega pripravništva mladim, takoj ko končajo študij. Delodajalec bo za izvajanje programa prejel okrog 5000 evrov, za ukrep pa bo na voljo nekaj milijonov evrov, je povedala Koširjeva. Poleg mladih se decembra na zavod za zaposlovanje množično prijavljajo tudi zaposleni za določen čas, ki jim ob koncu leta poteče pogodba. Takih je vsako leto od osem do deset tisoč, glede na ugodna gospodarska gibanja pa Koširjeva pričakuje, da bodo tudi delodajalci podaljševali pogodbe – a to ni predvidljivo.