Vlada se odreka enotni pogodbi

Letos je bilo od vseh sklenjenih pogodb le 17 odstotkov takšnih za nedoločen čas, ostale so bile za določen.

Objavljeno
01. oktober 2012 22.35
mdr poletni tabor inovativnih tehnologij
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo
Ljubljana – V prvem polletju letošnjega leta je bilo od vseh pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas sklenjenih le še 17 odstotkov pogodb, kar je najmanj doslej, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Z reformo trga dela se torej mudi.

Po podatkih urada se delež zaposlitev za določen čas od leta 2008 vsako leto povečuje: zadnje leto pred krizo je bil ta delež še 78-odstoten, lani 82,4-odstoten, letos v prvi polovici leta pa je bilo od vseh sklenjenih pogodb o delu že kar 83 odstotkov sklenjenih le za določen čas.

V vladi so prepričani, da podatki govorijo v prid spremembi delovnopravne zakonodaje, zato je treba po njihovem poiskati rešitve, ki bodo omejile segmentacijo na trgu dela ter delodajalcem in delojemalcem ponudile ustrezno razmerje med varnostjo in prožnostjo zaposlitve.

Vlada je v petek na seji ekonomsko-socialnega sveta (ESS) pogajalskim partnerjem obljubila, da bo razmislila o spremembi predloga reforme trga dela, ki naj bi ga sindikati in delodajalci dobili pred današnjim nadaljevanjem pogajanj. Do zaključka redakcije ga sicer ne ena ne druga stran še nista imeli v rokah.

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi novi predlog odpravil dosedanji koncept enotne pogodbe za nedoločen čas s tremi obdobji in uvedel le eno obdobje s poskusnim delom kot doslej. Ostale pa naj bi kvote, ki bi delodajalce zavezovale, da bi jih bilo od vseh pogodb o zaposlitvi na leto le deset odstotkov sklenjenih za določen čas.