Zgodovinarka Marina Galič išče zaposlitev

Spremljamo diplomante, ki iščejo prvo zaposlitev. Marina Galič išče delo v muzeju, arhivu, knjižnici ali knjigarni.

Objavljeno
11. oktober 2012 16.21
Posodobljeno
12. oktober 2012 06.00
DBD
Mojca Finc, Borza dela
Mojca Finc, Borza dela

Marina Galič iz Haloz je naziv univerzitetne diplomirane zgodovinarke pridobila pred mesecem dni. »Vsi drugi so bili bolj veseli kakor jaz. Občutek je bil precej klavrn,« je bila že pripravljena na težke razmere na trgu dela. A 25-letnica, ki jo krasita pozitivna energija in dobrovoljnost, se ne bo kar tako predala. Aktivno in pogumno išče službo.

Že med študijem je njeno generacijo eden od profesorjev na fakulteti opozoril, naj se sprijazni z realnostjo: služb preprosto ni! »Čeprav je na trgu dela kriza, moram ohraniti optimizem. Ne želim si do 30 leta živeti na plečih staršev. Zdaj sem jaz tista, ki mora prevzeti odgovornost tudi zanje,« zrelo razmišlja Marina Galič.

Med študijem ni dobila možnosti za delo v svoji stroki, zato je poprijela za druga priložnostna dela: »V mojem poklicu si izkušenj ne moreš nabrati, če nimaš vez. Pa četudi bi rad delal prostovoljno. Nimam staršev na pomembnih položajih. Zato sem delala druga dela; v gostilni, fotokopirnici, še najbližje zgodovini je bilo delo na spletu, ko smo zbirali podatke o muzejih na Slovenskem.«

Naučila se je delati z ljudmi: »Gostilna je denimo okolje, ki te nauči potrpežljivosti, točnosti, natančnosti, odgovornosti. Te izkušnje brez težav preneseš tudi na druga poklicna področja. In moralo bi se jih ceniti v pravi meri, kar pa v našem prostoru ne velja. Če delodajalcu poveš, da si te izkušnje pridobil v gostilni, to ne bo ravno prednost,« je opozorila in dodala, da bi se najraje zaposlila v katerem od muzejev ali arhivov, v knjižnici ali knjigarni. »Sem delovna, zagnana, odgovorna, prilagodljiva, sproščena in pozitivna oseba. In imam veliko zamisli,« je izpostavila svoje lastnosti.

Ko je diplomirala, je vsem knjigarnam in papirnicam v Mariboru poslala prošnje za delo. Prejela je tri odgovore, a negativne. Pripravljena je delati tudi prostovoljno, vendar se je na njeno prošnjo od treh organizacij odzvala samo ena. Začudena je, da se je celo med prostovoljce težko prebiti.

Moti jo, da se povsod razpreda o izgubljeni generaciji, saj ta izraz negativno vpliva na mlade: »Večino še bolj vrže na dno, jemlje nam motivacijo pri iskanju službe,« je poudarila. Delodajalcem pa poslala sporočilo, naj mladim ponudijo priložnost, da se dokažejo.

****

Zgodovinarka Marina Galič, gradbenica Vesna Vidmar, gozdar Nejc Praznik, politologinja Natassa Petra - Barat in geograf Aleš Ogorevc so iskalci prve zaposlitve. Izbrali smo jih izmed številnih mladih diplomantov, ki so se odzvali na akcijo Iščete delo? Najdite ga z Delom. V prihodnjih mesecih bomo v tiskani izdaji Dela in na Delo.si spremljali njihovo pot iskanja prve službe.