Denar lahko prihranimo tudi na račun starih staršev

Raziskava milanske trgovinske zbornice je pokazala, da Italijani, katerih starši pazijo na svoje vnuke, na ta račun prihranijo kar 50 milijard evrov letno.

Objavljeno
23. avgust 2009 17.40
L.Š./STA
L.Š./STA
Milano - Italijani, katerih starši pazijo na svoje vnuke in pomagajo pri hišnih opravilih, medtem ko so oni v službi, na ta račun prihranijo kar 50 milijard evrov letno, je pokazala raziskava milanske trgovinske zbornice.

Raziskava je tudi pokazala, da prihranijo italijanske družine 4,8 milijarde evrov letno že samo s tem, ko svoje otroke starim staršem zaupajo med poletnimi počitnicami.

V raziskavi, ki temelji na podatkih, zbranih s strani italijanskega statističnega urada Istat, so upoštevali različne vrste storitev, ki jih lahko svojim otrokom in vnukom nudijo upokojeni stari starši, ter povprečen zaslužek varušk in čistilk.

Med storitvami starih staršev so npr. upoštevali tako varovanje dojenčkov kot tudi šolarjev po koncu pouka, pomoč v primeru bolezni, pripravo obrokov, hišna opravila in šivanje.

Koriščenje pomoči, ki jo lahko ponudijo stari starši, je za mnoge italijanske družine ključnega pomena. Še posebej to velja za družine s srednje visokimi prihodki, ki zaslužijo preveč, da bi se kvalificirale za s strani države financirano pomoč na domu, hkrati pa ne dovolj, da bi si lahko tovrstno pomoč plačale same.