Devetmilijonta kremna rezina na Bledu

V slaščičarski delavnici hotela Park na Bledu že več kot pol stoletja nastajajo originalne blejske kremne rezine, ki so jih doslej spekli in pojedli že devet milijonov.

Objavljeno
24. februar 2007 16.20
Bled - V slaščičarski delavnici hotela Park na Bledu že več kot pol stoletja nastajajo originalne blejske kremne rezine, ki so jih doslej spekli in pojedli že devet milijonov. Ob tej častitljivi številki so Sava hoteli Bled v kavarni Park pripravili delavnico, v kateri so zbrani spoznali skrivnosti izdelave originalnih blejskih kremnih rezin ter jih tudi poskusili.

Prva, izvirna blejska rezina, ki je simbol blejske kulinarike, izhaja iz priznane slaščičarske delavnice hotela Park. Slaščičarski mojster Ištvan Lukaševič , ki se je v poznih 40. letih prejšnjega stoletja iz Vojvodine z družino preselil na Bled, je leta 1953 kot vodja slaščičarske delavnice v starem hotelu Park sestavil recept za danes znamenito kremno rezino. Po njegovem izročilu jo še danes pripravljajo Parkovi slaščičarji.

Dnevno od 300 do 3500 kremnih rezin

Kot je pojasnila vodja slaščičarske delavnice v hotelu Park Betka Sodja, deset zaposlenih v delavnici vsak dan speče med 300 in 3500 kremnih rezin. Največ jih pripravijo ob lepih spomladanskih in jesenskih vikendih, ko jih obiskovalci Bleda pojedo kar med 2500 do 3000.

Še vedno blejski slaščičarji pomnijo rekordnih vikendov v poznih 70. letih, ko so pozimi v enem samem koncu tedna spekli tudi do 6000 kremnih rezin. V tem obdobju je namreč Blejsko jezero redno zmrzovalo in zimska idila je na Bled privabila ogromno obiskovalcev. Rekordna prodaja v vseh letih obratovanja je bila sicer 4320 kremnih rezin v enem dnevu, če bi vse narejene originalne blejske kremne rezine v zadnjih 50 letih zložili eno ob drugo, pa bi segale od Bleda do Prage.

Skrivnost izdelovanja blejske kulinarične posebnosti

To rahlo sladico je mogoče danes dobiti skoraj v vseh slaščičarnah, kavarnah in restavracijah na Bledu. Parkovi slaščičarji pa kremne rezine še vedno delajo po starem receptu Lukaševiča. Ta je najprej zamesil masleno testo, ga sedemkrat prepognil in pustil počivati do naslednjega jutra, potem ga je spekel in ohladil. Iz naravnih sestavin je naredil jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov ter rumeno maso prevrnil na pečeno ploščo. Ko se je kremna rezina popolnoma ohladila, je nanjo naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je potresel zmletim vanilijevim sladkorjem in ploščo razrezal na dimenzije sedem krat sedem centimetrov.

Na današnji prireditvi so se skrivnosti izdelovanja blejske kulinarične posebnosti naučili učenci turističnega krožka Osnovne šole Josipa Plemlja Bled, ki so nato z njimi razveselili starejše v Domu dr. Janka Benedika v Radovljici.