Discovery prispel na vesoljsko postajo

Vesoljsko plovilo Discovery s sedmimi člani posadke je doseglo Mednarodno vesoljsko postajo. Na krovu je tudi astronavtka slovenskih korenin.

Objavljeno
12. december 2006 09.26
New York - Vesoljsko plovilo Discovery je v ponedeljek doseglo Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), ki jo bodo astronavti teden dni izpopolnjevali in dograjevali. Do priklopa Discoveryja je prišlo 354 kilometrov nad jugovzhodno Azijo, potem ko je posadka najprej pregledala raketoplan, če ni morda med vzletom prišlo do kakšne poškodbe.

Raketoplan je na ISS pripeljal 7 članov posadke, od katerih se bo šesterica čez teden dni vrnila proti Zemlji, Američanka indijsko-slovenskega rodu Sunita Williams pa bo ostala na ISS, kjer bo za naslednje pol leta zamenjala nemškega vesoljca Thomasa Reiterja iz Evropske vesoljske agencije.

Poveljnik misije Discovery Mark Polansky se je ob uspešnem priklopu na ISS pošalil, da je nova stanovalka skupaj s 6 gosti pripravljena na vkrcanje. Poveljnik ISS Američan Michael Lopez Alegria pa je odvrnil, da jim ne bo potrebno obrisati čevljev. Discovery je v vesolje prinesel 2 toni tovora, večinoma opremo za ISS, pa tudi potrebščine za astronavte. Med misijo so predvideni trije sprehodi po vesolju.

Ameriška vesoljska agencija NASA je že v nedeljo sporočila, da se na prvi pogled zdi, da na trupu raketoplana ni nobene poškodbe, vendar pa bo to zanesljivo jasno šele čez nekaj dni, ko bodo strokovnjaki temeljito analizirali posnetke. NASA od tragedije Columbije leta 2003, ko je umrlo vseh 7 članov posadke, noče ničesar več prepustiti naključju.