Discovery se vrača na Zemljo

Ameriška vesoljska agencija NASA je potrdila, da bo ameriški raketoplan Discovery predvidoma pristal še danes, vendar pa se zaradi slabe vremenske napovedi še odločajo, kje naj bi do pristanka prišlo.

Objavljeno
22. december 2006 12.12
Posodobljeno
22. december 2006 14.43
Discovery pred združitvijo z vesoljsko postajo
Washington - Ameriška vesoljska agencija NASA je potrdila, da bo ameriški raketoplan Discovery predvidoma pristal še danes, vendar pa se zaradi slabe vremenske napovedi še odločajo, kje naj bi do pristanka prišlo. Izbirajo lahko med vesoljskim centrom Kennedy v Cape Canaveralu, vojaškim letalskim oporiščem Edwards v Kaliforniji in centrom White Sands v Novi Mehiki. Slednji je za pristanke vesoljskih plovil sicer najmanj primerna, zaradi trenutnih vremenskih razmer pa najverjetnejša možnost.

"Glede na napoved je center White Sands v Novi Mehiki očitno najugodnejša možnost," je povedal predstavnik NASA Norman Knight. Prvo možnost za pristanek ima Discovery danes ob 21.56 po srednjeevropskem času v Cape Canaveralu.

Če to ne bo mogoče, bo druga priložnost uro kasneje na vseh treh omenjenih lokacijah, tretja pa še uro kasneje v oporišču Edwards in v centru White Sands. V slednjem so doslej edini pristanek raketoplana izvedli leta 1982.

NASA bo imela v soboto še sedem možnosti za pristanek Discoveryja, ki se mora v soboto nujno vrniti na Zemljo, saj mu bo v nasprotnem primeru zmanjkalo goriva, ki poganja njegov električni sistem. Po prvotnih načrtih bi moral raketoplan sicer pristati že v četrtek, vendar so ga zaradi nenačrtovanega ponedeljkovega sprehoda v vesolju preložili za en dan.

Discovery, na katerem je sedem članov posadke, so izstrelili 10. decembra, med 12-dnevno misijo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) pa je posadka izvedla štiri vesoljske sprehode.