Dobro in poceni

Navadno si pod besedo solata predstavljamo sveže zelene liste jesenske endivije, spomladanske berivke ali kakšne druge zelene vrtne rastline, prelite s polivko, ponujene v večji skledi. A solata je še vse kaj drugega.

Objavljeno
17. maj 2009 16.19
Mojca Koman
Mojca Koman

Navadno si pod besedo solata predstavljamo sveže zelene liste jesenske endivije, spomladanske berivke ali kakšne druge zelene vrtne rastline, prelite s polivko, ponujene v večji skledi. A solata je še vse kaj drugega.

 

V slovarju je zapis, da je solata tudi hladna jed iz delov rastlin in mesa, jajc, pripravljena s kisom in oljem. Omenjen je fižol v solati, govedina v solati, pa krompirjeva, kumarična in paradižnikova solata. Vendar s tem seznam še zdaleč ni končan. Zapisane so le najbolj običajno sestavljene solate.

 

Solato si lahko sestavimo iz toliko različnih sestavin, da le redko pripravimo solato povsem enakega okusa. Enkrat zelenim listom dodamo kuhana zrna fižola, drugič leče, tretjič kamuta, povsem drugačna pa je solata, če vanjo zamešamo nariban korenček ali črno redkev. Kocke slanega sira jo izjemno popestrijo, prav tako tudi polivka iz gorčice z gorčičnimi semeni.

 

V vzhodnih kulturah pravijo, da naj bo obrok sestavljen iz nečesa toplega in nečesa hladnega ter različnih okusov: slanih, grenkih, kislih in sladkih. Zato naj tudi ob pečenem mesu z žara nikoli ne manjka solata, celo tako preprosta, kot je ješprenjeva.

 

Popečen mesni sir, ješprenjeva solata, jabolčni zavitek z orehi in rozinami


Sestavine za 4 osebe:
500-750 g mesnega sira
200 g ješprenja, 1 večji korenček, 4-5 kislih kumaric, sol, drobnjak, kis
1 zavitek listnatega testa, 1 kg jabolk, pest rozin, pest mletih orehov, sladkor in cimet po okusu, 2 žlici drobtin

 

1.Ješprenj za nekaj ur namočimo, vodo odlijemo in v sveži vodi pristavimo za 15 minut, da se zmehča, a še ostane čvrst. Kuhanega odcedimo, stresemo v skledo za solato in ohladimo.
2.Naribamo korenček, kisle kumarice drobno narežemo in oboje dodamo kuhanemu ješprenju. Solimo, okisamo s (kumaričnim) kisom in potresemo z narezanim drobnjakom. Premešamo.
3.Listnato testo odtalimo. Pečico vključimo na 180 do 200 °C. Rozine namočimo v vodi.
4.Oba kosa testa tanko razvaljamo. Jabolka prerežemo, odstranimo peščišče in narežemo na tanke rezine. Potresemo s sladkorjem, cimetom, drobtinami, orehi in rozinami, zvijemo, postavimo na pekač in hrustljavo zapečemo.
5.Mesni sir narežemo na rezine in jih popečemo na ponvi v kuhinji ali na žaru na prostem.


Koristen nasvet


Jabolk za zavitek ni treba naribati, saj zaradi tega porjavijo (oksidirajo), čeprav jih obilno prelijemo z limonovim sokom. Boljši okus in videz zavitka dobimo, če neolupljena jabolka tik pred zavijanjem preprosto narežemo na tanke in majhne rezine.