Dolge vrste za zadnji McDonald's hamburger na Islandiji

Islandci so nekaj ur pred zaprtjem restavracij verige McDonald's dobesedno preplavili tri restavracije, ki zaradi gospodarskega zloma države zapirajo svoja vrata. Na postrežbo so morali čakati več kot 20 minut.

Objavljeno
01. november 2009 13.37
V Prištini upajo, da bodo zgledu McDonald's prišli tudi drugi tuji investitorji, ki so se Kosovu doslej izogibali.
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Reykjavik - Zadnji dan obratovanja restavracij verige McDonald's na Islandiji so zaznamovale dolge vrste in prometna gneča. Nekaj ur pred dokončnim zaprtjem so Islandci dobesedno preplavili tri restavracije znane verige s hitro prehrano, ki se je za zaprtje odločila, potem ko so zaradi gospodarskega zloma na otoku tekoči stroški preveč narasli.

 

Zaradi izjemne gneče je pri delu v restavracijah moralo pomagati dodatno osebje, stranke v eni izmed restavracij pa so na postrežbo morale čakati več kot 20 minut. V določenem trenutku je celo zmanjkalo njihove najbolj prepoznavne različice hamburgerja, Big Maca.

 

Vodja podjetja Lyst, ki je upravljalo islandske McDonald's podružnice, Jon Gardar Ogmundsson je zaprtje restavracij napovedal minuli ponedeljek. Odločitvi je botroval gospodarski zlom, ki je državo potisnil na rob bankrota.

 

Veriga je namreč vse sestavine morala uvažati iz tujine, natančneje iz Nemčije, pri čemer pa so se stroški dobave zaradi vse nižje vrednosti islandske valute izjemno povečali. S tem bo Islandija po 16 letih postala ena izmed redkih zahodnih držav brez ene same restavracije McDonald's.