Država Palau odslej pribežališče za morske pse

V državi Palau bodo sprejeli poseben ukrep, s katerim bodo na površini 600.000 kvadratnih kilometrov prepovedali lov na morske pse. Predsednik države bo ukrep za zaščito ogroženih vrst morskih psov predstavil tudi na zasedanju ZN.

Objavljeno
25. september 2009 15.45
Š. Ro.
Š. Ro.
New York - V otoški državi Palau v Tihem oceanu bodo uvedli poseben ukrep za zaščito morskih psov, s katerim bo na območju njihovih teritorialnih voda prepovedan lov na te ogrožene živali. To odločitev naj bi predsednik majhne pacifiške državice Johnson Toribiong oznanil danes na zasedanju generalne skupščine Združenih narodov.

 

Po svetu je namreč ogrožena že polovica vrst morskih psov, zato aktivisti napovedujejo velik boj za njihovo zaščito. S »pribežališčem za morske pse«, kot so poimenovali zaščiteno območje, bo Palau na površini 600.000 kvadratnih kilometrov (kar je približno toliko kot površina Francije) morskim psom omogočila svobodno gibanje.

 

Predsednik Toribiong se bo zavzemal tudi za splošno prepoved rezanja plavuti morskim psom. Te so sicer močno priljubljene na mednarodnem tržišču, uporabljajo pa jih predvsem v prehrambeni industriji, zlasti znana je juha iz plavuti morskega psa.

 

Po svetu vsako leto umre približno 100 milijonov morskih psov. »Ta bitja so zaradi množičnega lova na robu izumrtja, zato moramo stopiti v akcijo in jih zaščititi,« je povedal Toribiong. »Njihova fizična lepota in moč, po mojem mnenju odraža vitalnost in zdravje oceana.«


Ukrepe za omejevanje rezanja plavuti morskim psom so sicer že sprejele številne razvite države. Med njimi so tudi Maldivi, ki so med drugim sprejeli tudi ukrepe za zaščito samih morskih psov. Palau pa bo akcijo dvignil na novo raven. »Palau se zaveda, kako pomembni so morski psi za čistost voda v marinah. Zato bo sprejel odločitev, ki je doslej ni še nihče in zapečatil območje v oceanu, kjer se bodo morski psi lahko mirno gibali,« je povedal Matt Rand, direktor konzervata morskih psov Pew Environment Group. Ukrep je po njegovem mnenju prvi korak k zaščiti in konzervata za morske pse po vsem svetu.

 

Po besedah Randa je ta čas v okolici Palaua okoli 130 ogroženih vrst morskih psov. Palau ima sicer le 20.000 prebivalcev in razpolaga z veliko površino voda. Njihovo gospodarstvo temelji predvsem na turizmu. Velika zanimivost za turiste so prav morski psi, ki med drugim zagotavljajo tudi zdrav ekosistem koralnih grebenov.