Eden od sedmih Nemcev si želi nov berlinski zid

Sedmina Nemcev si ponovno želi berlinskega zidu, saj so takrat bolje živeli. Natančneje, za berlinski zid se je opredelilo 16 odstotkov zahodnih in 10 odstotkov vzhodnih Nemcev.

Objavljeno
18. september 2009 15.59
An.B.
An.B.
Berlin - Sedmina Nemcev si ponovno želi berlinskega zidu, saj so takrat bolje živeli, je pokazala nedavna javnomnenjska raziskava, objavljena v tedniku Stern. Študija pred dvajseto obletnico padca berlinskega zidu, ki bo devetega novembra, je zajemala 1002 Nemca in pokazala, da si 15 odstotkov državljanov ponovno želi pregrado. Natančneje, za berlinski zid se je opredelilo 16 odstotkov zahodnih in 10 odstotkov vzhodnih Nemcev.

 

Študija je še pokazala, da je mnogo zahodnih Nemcev zagrnjenih zaradi višjih davkov, ki so namenjeni za obnovo nekdanjega komunističnega vzhoda. V ta namen je bilo namreč v zadnjih dvajsetih letih namenjenih okoli 1,2 bilijona (milijon milijonov) evrov.

 

Medtem pa so vzhodni Nemci nezadovoljni z dohodkovnimi ravnmi, ki v povprečju dosegajo le 80 odstotkov zahodnjaških standardov. Skrbijo jih tudi selitve z vzhoda na zahod, ki jih je zaradi višje nezaposlenosti na vzhodu vedno več. Od leta 1990 se je tako populacija na vzhodu zmanjšala za dva milijona.