Ena sama družina prepričljivo vodi

Na vrhu seznama sto najvplivnejših Poljakov so se znašli člani družine Kaczynski: brata dvojčka Jaroslaw (premier) in Lech (predsednik države), njuna mati Jadwiga in žena predsednika.

Objavljeno
03. marec 2007 07.00
Dvojčka Jaroslaw Kaczynski, predsednik konzervativne Zakon in pravičnost, ter Lech Kaczynski, nekdanji župan poljske prestolnice in po zadnjih volitvah poljski predsednik, obvladujeta poljsko uradno politiko
Varšava – Na vrhu seznama sto najvplivnejših Poljakov so se znašli člani družine Kaczynski: brata dvojčka Jaroslaw (premier) in Lech (predsednik države), njuna mati Jadwiga in žena predsednika Maria Kaczynska, poljska prva dama. Seznam je objavil tednik Przenglond, ki že sedmič razvršča ugledne osebnosti iz poljskega političnega, gospodarskega, kulturnega in javnega življenja.

Komentatorji opažajo, da se je prvič največ vpliva zbralo v krogu ene same družine in njej najbližjih ljudi. Za bratoma Kaczynski je na tretjem mestu vodja biroja vlade in premierovih svetovalcev Adam Lipinski, sledijo pa mu podpredsednik vlade Ludwik Dorn, Jadwiga Kaczynska in predsednikova žena Maria Kaczynska. »Na družinskih večerjah in srečanjih se razpravlja o najpomembnejših temah. Obe gospe v razpravah sodelujeta, zanimata se za javno življenje, svetujeta, prišepetavata. Enako je pri izbiri kadrov,« poroča varšavski tednik.

Več v današnjem tiskanem Delu