Estonski parlament za odstranitev spomenika sovjetskim vojakom

Estonski parlament je sprejel zakon, ki predvideva odstranitev spomenika sovjetskim vojakom iz središča Tallinna. Rusija se je na namere o umiku spomenika ostro odzvala in zagrozila s sankcijami.

Objavljeno
15. februar 2007 13.15
Samomorilec se je razstrelil na ulici v Talinu
Talin - Estonski parlament je danes sprejel zakon, ki predvideva odstranitev spomenika sovjetskim vojakom iz središča Talina. Obenem je sprejel spremembe zakona o praznikih, po katerem se bo dosedanji dan osvoboditve Talina izpod fašistične oblasti preimenoval v dan žalovanja za osvoboditelji.Rusija se je na prve namere o umiku spomenika vojaku Rdeče armade ostro odzvala.

Spomenik so mnogi v Estoniji videli kot simbol sovjetske okupacije. Razprava o njegovi odstranitvi pa je razburila Moskvo, ki je celo zagrozila Estoniji s sankcijami.

Odstranitev spomenika morajo izpeljati v roku 30 dni po tem, ko zakon stopi v veljavo. Po estonski zakonodaji pa mora predsednik države Toomas Hendrik Ilves zakona najprej potrditi.

Proti odstranitvi omenjenega spomenika pa je tudi litovski predsednik Valdas Adamkus, ki je za ruski časnik Kommersant dejal, da se je "treba premikati naprej, ne pa se ozirati nazaj in s tem povzročati nepotrebne težave".

V Estoniji bodo sicer 4. marca parlamentarne volitve, zato nekateri strokovnjaki po poročanju ruskih medijev odločitev parlamenta ocenjujejo za nabiranje glasov volivcev.