Evropa močno zaostaja za ZDA

Največji britanski hamburger, ki ima 2700 kalorij, je več kot 50-krat lažji od ameriškega svetovnega rekorderja, ki tehta kar 84 kilogramov in ga je treba naročiti vsaj en dan prej.

Objavljeno
30. september 2009 10.21
S. I.
S. I.
Britanci so te dni dobili uradno največji, najmastnejši, najbolj kalorični in posledično najbolj redilni hamburger v prosti prodaji. Super scooby, v katerem so štirje goveji polpeti, ki skupaj tehtajo skoraj pol kilograma, po osem rezin slanine in sira, štiri rezine čebule, dva lista solate, šest rezin paradižnika, tri omake in majoneza, tehta poldrugi kilogram. Toda tudi ta velezalogaj se lahko le skrije pred svetovnim rekorderjem, ameriškim, seveda, ki tehta kar 84 kilogramov.

Britanski megaburger, ki v višino meri 15 in v premeru 33 centimetrov, ima 2645 kalorij, kar je več od dnevne priporočene količine za moške, poroča britanski časopis Telegraph. Za primerjavo: McDonaldov big mac ima le 495 kalorij. Super scooby je za zdaj na prodaj samo v restavraciji s hitro prehrano Jolly Fryer (Veseli cvrtnik) v Bristolu na jugozahodu Anglije. Tehta približno toliko kot večji pečeni piščanec, za ceno deset funtov (slabih deset evrov) pa kupcu poleg hamburgerja pripada tudi porcija ocvrtega krompirčka. Stranki, ki ga zmaže v enem poskusu, podarijo brezplačno pločevinko dietne kokakole. Doslej je ni dobil še nihče.

Med največjimi oboževalci super scoobyja je 22-letni Luigi Armato, ki dela v bližnji italijanski restavraciji s hitro hrano. »Jem ga najmanj enkrat na teden in se odlično počutim. Zame je tudi izziv, saj moraš biti pravi dedec, da lahko poješ vsega,« je povedal Telegraphu. »Preprosto odličen je. Ne briga me za kalorije, poleg tega menim, da je kakovostnejši od industrijskih hamburgerjev, saj vsakega posebej pripravijo pred tvojimi očmi.«

Nick Lomvardos, lastnik Jolly Fryerja, je izjavil, da še nikomur ni uspelo pojesti vsega super scoobyja, ne da bi mu kdo pomagal. »Ne poznam lokala, kjer bi ponujali večje hamburgerje. Vse dobre jedce izzivamo, naj ga poskusijo pojesti. Sam še nisem, a dvomim, da bi ga zmazal polovico,« je Telegraphu še zaupal Lomvardos, ki mora pri 42 letih že nekoliko paziti na vnos kalorij, predvsem v obliki ogljikovih hidratov in maščob.

Med redkimi, ki bi morda lahko snedel britanskega rekorderja, pa da ne gre za bolestno debele Zemljane, je ameriški olimpijski zmagovalec v plavanju Michael Phelps, ki - kadar trenira - zaužije 12.000 kalorij na dan, da sploh obdrži telesno težo. Ameriški urad za hrano in zdravila (FDA) priporoča dnevni vnos od 2500 do 3000 kalorij za odraslega moškega, odvisno od starosti in telesne dejavnosti. Phelps bi tako moral pojesti štiri super scoobyje in jih zaliti z mlečno-sadnim napitkom ali dvema, da bi ohranil tekmovalno formo.

Svetovni rekorder


Toda največji britanski hamburger je le bleda senca velikanskega ameriškega, ki mu celo njegovi ustvarjalci pravijo kar Absolutely Ridiculous Burger (absolutno absurdni burger), in ga zadnja Guinnessova knjiga rekordov priznava za največji komercialno dostopni hamburger na svetu. Ta grozljivo velika grmada mesa, kruha in prilog, ki tehta kar 84 kilogramov, je v gostilni Mallie's Sports Grill and Bar v Southagatu v zvezni državi Michigan na prodaj za 499 dolarjev (340 evrov). Japonski kuharji so sicer letos spekli še večji hamburger, ki je tehtal 136 kilogramov, a rekord ni uradno priznan.

Absurdneža je treba naročiti najmanj 24 ur vnaprej, saj samo peka »žemljice« traja osem ur, je Telegraphu povedal lastnik gostišča Steve Mallie, ki se je v knjigo rekordov vpisal že lani z 61-kilogramskim velikanom. Gigantski polpet se peče kar šestnajst ur, nakar mora osem ur odležati, nato pa ga naložijo na 66-centimetrsko žemljo, posujejo s sirom, slanino, kumaricami, čebulo, solato in paradižnikom ter ga z vozičkom pripeljejo v jedilnico.

Pri Mallie's tudi sami priznavajo, da ni »popolnoma nobenega razloga za tako velik hamburger; večina gostov se raje odloči za manjše, zgolj četrtkilogramske. Toda če ga naročite, ga bomo naredili, kaj boste z njim, pa je vaša stvar.« Steve Mallie je pripravil tudi posebno ponudbo: če ga 30 jedcev poje v eni uri, jim vrnejo denar, vsak pa dobi brezplačno majico in prostor na Zidu slave. Američanom, ki nimajo namena priti v Michigan, za 2000 dolarjev (plus poštnina) ponujajo tudi dostavo na dom. A glede na to, da gre za pripravljeno in nato zamrznjeno jed, si ga bodo lahko odtajali in pogreli samo tisti, ki premorejo resnično velikanske mikrovalovne peči, kakršne uporabljajo v industriji.

Iz sredine tiskane izdaje Dela