Barcelonska Santa Eulalia obiskala Piran

V Piran je priplula najpomembnejša ladja Pomorskega muzeja iz Barcelone - Santa Eulalia, ki je bila dva dneva na ogled javnosti. Enkrat letno se prelevi v barcelonsko in muzejsko ambasadorko in se poda v širni svet.

Objavljeno
24. september 2009 23.29
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran – Pomorski muzej iz Pirana je v sredo gostil udeležence letnega kongresa Združenja sredozemskih pomorskih muzejev, ki je sicer minule dni potekal v muzeju. Ob tej priložnosti je v Piran (že drugič, prvič je to bilo leta 2002, ko je Piran gostil svetovni kongres pomorskih muzealcev) priplula najpomembnejša ladja Pomorskega muzeja iz Barcelone - Santa Eulalia, ki je bila dva dneva na ogled javnosti.

Trijambornicami je med redkimi tako ohranjenimi lesenimi jadrnicami, zgrajenimi za tovorne namene (sprva so z njo tovorili sol in agrume). Škuner so zgradili leta 1918 v španski ladjedelnici Torrevieja. Barcelonski pomorski muzej je leseno jadrnico kupil leta 1997 od potapljačev, ki so jo uporabljali za podvodna dela, in jo temeljito obnovil po strogih restavratorskih kriterijih. Šlo je za pravi restavratorski izziv in podvig pri reševanju pomorske kulturne dediščine. Pri tem so povsem na novo izdelali marsikateri kos lesenjače (jambore, jadrnike...) in njene opreme. Seveda so pri tem uporabili stare, tradicionalne materiale (številne vrvi so denimo iz konoplje in nikakor ne iz umetnih vlaken).

Za vzdrževanje lesa pa uporabljajo naravne in preizkušene preparate. Lani se je v hudi nevihti prelomil 25 metrov visoki jambor iz borovega lesa. Morali so v krajinski park in poiskati več kot sto let star bor, visok vsaj 35 metrov, da so lahko iz njega izdelali nov jambor iz enega kosa debla. Na treh jamborih lahko razpnejo 13 jader. Škuner je skupaj s kostnikom (lesenim kljunom, ki podaljšuje ladjo) dolg 47 metrov, težak je kar 220 ton, vgrajen pa ima tudi majhen motor (s 400 konjskimi silami). Enkrat letno se Santa Eulalia prelevi v barcelonsko in muzejsko ambasadorko in se poda v širni svet, sicer pa služi tudi kot šolski laboratorij za vse, ki se želijo podrobneje spoznati s pomorsko zgodovino.

Za vzdrževanje takšne ladje njen lastnik (barcelonski muzej) letno nameni do pol milijona evrov. Udeleženci sredozemskih pomorskih muzejev so od piranskega župana Tomaža Gantarja lahko zvedeli, da si občina prizadeva urediti nove prostore pomorskega muzeja tudi v portoroškem skladišču soli. Pa tudi, da je Slovenija edina sredozemska država, ki nima državnega pomorskega muzeja, pač pa občinskega.