Bi si morda ogledali – Černobil?!

Iz Kijeva vas med spomenike jedrske katastrofe popeljejo za 180 do 250 dolarjev. Večina tega denarja konča v državni blagajni, saj vlada zahteva od turistov plačilo »vojaškega dovoljenja« za vstop v mesto.

Objavljeno
14. oktober 2009 10.22
Mineva 21 let od nesreče v Černobilu
E. N.
E. N.
Se vam zdi Auschwitz za turistične oglede malce nenavaden kraj? No, nekaterim se zdi obisk nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča zanimiv in poučen dogodek. Morda pa vas bo pritegnila novejša ukrajinska turistična ponudba, ki je tudi - nadvse poučna. Gre za ogled jedrske elektrarne Černobil pri Pripjatu v Ukrajini, katerega prebivalci so doživeli najhujšo jedrsko katastrofo v novejši zgodovini človeštva.

 

Turistični vodniki vas bodo popeljali med ruševinami mesta, iz katerega so morali pred 23 leti izseliti vse njegove prebivalce. Človek skorajda ne more verjeti, da je postal Černobil v zadnjih nekaj letih eden najbolj obiskanih krajev tega dela sveta. Turistične organizacije, ki imajo svoj sedež v Kijevu, zaračunavajo za vodene izlete v postapokaliptično čudežno deželo od 180 do 250 dolarjev.

 

Večina tega denarja sicer konča v vladni blagajni, ki od turistov zahteva plačilo »vojaškega dovoljenja« za vstop v mesto. Nekdaj so posamezni popotniki plačevali po 20 dolarjev za ogled območja, očitno pa je vlada ugotovila, da je lahko pobiranje vstopnine kar dober vir dohodka.

 

Vodeni ogledi so večinoma osredotočeni na dva glavna objekta. Obiskovalce najprej odpeljejo do usodnega reaktorja št. 4, ki je zdaj prekrit z debelo plastjo betona - sarkofagom. Človek kar ne more verjeti, da so po katastrofi precej časa še vedno uporabljali druge reaktorje v jedrski elektrarni - vse dokler jih ni Evropska unija pred devetimi leti prisilila, da jih dokončno ustavijo. Niti sarkofag še vedno ni zasnovan tako, da bi zdržal 100.000 let, kolikor je treba, da se radioaktivnost znotraj reaktorja 4 zmanjša na neškodljivo raven.


Več v sredini tiskani izdaji Dela.