FOTO in Ona in Zlatarna Celje za Beli obroč Slovenije

Na Ljubljanskem gradu so ob koncu Oninega natečaja Ustvarjaj za boj proti nasilju, na katerem je sodelovalo 85 oblikovalcev nakita, predstavili prstan Anje Tavčar, ki ga je Zlatarna Celje izdelala v zlatu.

Objavljeno
10. september 2009 22.37
Helena Peternel Pečauer
Helena Peternel Pečauer
Ljubljana - Sinoči je bila na Ljubljanskem gradu prireditev ob koncu Oninega natečaja Ustvarjaj za boj proti nasilju. Sodelovalo je 85 slovenskih oblikovalcev nakita. Strokovno žirijo je najbolj prepričal leseni prstan Anje Tavčar, ki so ga v Zlatarni Celje izdelali v zlatu. Izkupiček celotne akcije bo namenjen Belemu obroču Slovenije. Sodobni nakit je miniaturno umetniško delo - iz žlahtnih kovin, poldragih kamnov, umetnih biserov, čipke, kokosovega lesa ... Vse, kar pride pod roke, je lahko izrazna oblika okraševanja. To je dokazalo 85 ustvarjalk in ustvarjalcev, ki se z oblikovanjem in izdelovanjem nakita ukvarjajo profesionalno ali amatersko in so sodelovali v Oninem projektu. Strokovna žirija v sestavi Zdenka Šamec in Grega Likar (oblikovalca nakita v Zlatarni Celje), Valentina Smej Novak, Urška Draž in Boštjan Vuga je izbrala dvajset finalistov v obliki zapestnic, brošk, ogrlic in prstanov. Njihova merila izbiranja so bila v prvi vrsti oblikovalska svežina, kreativna raba materiala, originalna tehnika, simbolika nakita in prepričljivost ter navsezadnje kakovost izdelave. Prve tri pa je nagradila. Tretjo nagrado v vrednosti 500 evrov je dobila Mateja Lampe za zapestnico rumeno-beli cvet, drugo nagrado, prav tako v višini 500 evrov, je prejel Huberto Široka za srebrni obesek v obliki solze, zmagovalka natečaja pa je Anja Tavčar, ki je na natečaj poslala lesen prstan. Tega so v Zlatarni Celje izdelali v zlatu in ga sinoči ponudili na dražbi, v srebrni različici pa bo v omejeni količini naprodaj v 33 prodajalnah Zlatarne Celje po vsej Sloveniji. Posebno nagrado Belega obroča Slovenije pa je prejela Nataša Tesner za ogrlico z imenom Objem ljubezni.

Drugih 19 finalnih izdelkov unikatnega nakita, izdelanih iz različnih materialov, pa boste lahko kupili na Onini javni dražbi, ki bo trajala od torka, 15. septembra, do vključno četrtka, 17. septembra 2009, do 18. ure na spletni strani www.delo.si/onina-drazba. Na tem naslovu boste dobili tudi vse informacije v zvezi potekom licitacije.

V sklopu prireditve je potekala tudi dražba prstana, za katerega je največ, tj. štiri tisoč evrov, odštel ljubljanski župan Zoran Janković.

Iz petkove tiskane izdaje Dela